Levande traditioner

Nationell förteckning över immateriella kulturarv i Sverige

Filtrera på kategori

Det här formuläret postas automatiskt

  • Hantverksmässig malning av mjöl

    15 september 2021

    Runt om i Sverige finns flera kvarnar som fortfarande är i bruk. Det hantverksmässigt malda mjölet görs ofta på lokalt odlad säd, i många fall lantso…

  • Nävgröt med fläsk och lingon

    30 augusti 2021

    Nävgröt består av rostad havre, så kallat skrädmjöl. Havren mals i speciella stenkvarnar och siktas till ett fint mjöl. Nävgröt, som också kallas mot…

  • Torsdagens ärtsoppa med pannkakor

    17 augusti 2021

    Ärtsoppa serveras främst på torsdagar och kombinationen ärtor och fläsk har mycket gamla anor. Tillbehör som pannkaka och varm punsch har efter hand …

  • Tvåändsstickning

    16 april 2021

    Tvåändsstickning är en stickningsteknik med anor från 1500-talet, där båda ändarna av ett garnnystan används samtidigt. Resultatet blir både slitstar…

  • Norsfiske/slomfiske

    Slomfiske är en folklig tradition som ännu samlar både fångstmän och åskådare. Såväl män som kvinnor, och inte minst barn, har sedan urminnes tider ä…

  • Stickning

    9 mars 2021

    Stickning är en textil hantverkstradition där man skapar mjuka, värmande plagg, exempelvis tröjor, vantar och sockor.

  • Pitepalt

    9 mars 2021

    Pitepalten tillagas av en deg gjord på råriven potatis och korn- och/ eller vetemjöl som fylls med stekt fläsk. Den kokas i saltat vatten och äts med…

  • Surströmming

    Surströmming, eller surfisk som den tidigare hette, var tidigare en del av den vardagliga kosten. Fisken bereds genom fermentering som är en mycket g…

  • Psalmodikon

    Psalmodikon är ett stränginstrument som var mycket vanligt i stora delar av Sverige i under 1800-talet och som har fått ett nyväckt intresse under de…

  • Mångkulturella almanackan

    Mångkulturella almanackan produceras på Mångkulturellt centrum i Fittja, Botkyrka. Det är en tryckt publikation, men också en metod för att dokumente…

  • Kroppkakor

    16 oktober 2020

    Kroppkakor är runda bollar bestående av en deg på potatis, ibland också med vetemjöl och ägg. Den tillagas genom att kokas i vatten. Ofta har de ett …

  • Nejonögonfiske

    Att fiska nejonögon med speciella tinor är en mycket gammal tradition. Fisket, som tidigare var omfattande, bedrivs i dag i mycket liten skala, och a…