Tomteskolan

Tomte som tomte? Nja. Den moderna jultomten är en helt annan figur än folktrons gårdstomte.

Förenklat kan man säga att vi har två olika tomtar i våra jultraditioner: den lilla gråklädda gårdstomten och den fryntliga rödklädde jultomten. De båda har en del gemensamma drag och attribut, men annars fler skillnader än likheter. Här i julkalendern välkomnar vi alla sorters tomtar, men vi använder genomgående orden gårdstomte och jultomte för att skilja dem åt.

Varför "tomte"?

Ordet tomte kommer från substantivet tomt, alltså ett avgränsat område som omger ett hus eller en byggnad. Från början var det inte ett självständigt ord utan fanns i sammansättningar som tomtegubbe eller tomtenisse, men med tiden har ordet förkortats och tomte blivit ett ord i sig själv. När jultomten gjorde entré på 1800-talet fick han låna namnet från folktrons gårdstomte.

Tomteskola

Som med alla traditioner är det svårt att teckna en enhetlig bild som täcker in alla aspekter och variationer. Traditioner och folktro ändras med tiden, och ser olika ut på olika platser. Men här unnar vi oss lite generaliserande och presenterar gårdstomten och jultomten i en kort tomteskola.

Gårdstomte

tecknad tomtegubbe med bruna kläder, långt skägg och liten luva.

Bakgrund: Väsen i den nordiska folktron. Känd sedan medeltiden, men kan vara äldre än så.

Familj: Nej, han beskrivs oftast som en ensam figur.

Bor: Oftast någonstans på gården, till exempel i stallet eller på vinden.

Uppdrag: Hjälpa till i det dagliga arbetet på gården och ta hand om och vaka över gårdens människor och djur.

Utseende: Oftast osynlig. Beskrivs i andra fall som en liten gubbe eller figur iklädd grova arbetskläder och röd eller grå luva. Ibland, men inte alltid, med skägg.

Personlighet: Skiftande. Ordningsam och lojal mot den egna gården och dess medlemmar. Samtidigt kan han vara väldigt lättretlig, hämndlysten och vresig.

Jultomte

Tecknad bild av leende jultomte med rosiga kinder, röda kläder och röd tomteluva.

Bakgrund: Dök upp i Sverige på 1800-talet och lånade här drag både från helgonet Sankt Nikolaus och från gårdstomten och andra väsen i nordisk folktro.

Familj: Ja, ibland beskrivs även en tomtemor och små tomtebarn i deras gemensamma hem.

Bor: Finns flera olika föreställningar om jultomtens hemort. Nordpolen, Grönland, finska Rovaniemi och svenska Arvidsjaur är några förslag.

Uppdrag: Ta in önskelistor, sprida julstämning och dela ut julklappar.

Utseende: Oftast äldre man med stort vitt skägg, klart röda kläder och röd tomteluva.

Personlighet: Fryntlig, givmild och barnkär.