Sen så sitter vi och väntar på tåmten

Julmat, julgran, julpynt och julmys. Och jultomte förstås. Här lämnar vi ordet till några barn som berättar om sin jul.

I slutet av 2004 genomförde Institutet för språk och folkminnen, Folklivsarkivet i Lund, Mångkulturellt centrum och Nordiska museet en undersökning av julfirandet i Sverige som resulterade i boken Nu gör vi jul igen (2006).

Drygt 630 barn deltog med berättelser om sin jul i undersökningen och några av svaren visar vi i den här luckan. Fler hittar du i kapitelet Julklappar och gemenskap. Barns perspektiv på julen från samma bok (finns att läsa gratis som pdf).

handskrivet A4-papper som avslutas med "God jul" och en teckning av en julgran.

Arkivnummer: DAGF 310-104.

Renskrift

Jag vaknar på morgonen och under sängen ligger det ett paket och sen går vi upp och klär på oss sen åker jag och mamma till mormor och öppnar julklapparna under granen och sen så äter vi. Sen så åker jag till min pappa och kollar på kalle anka sen så äter vi. Sen så sitter vi och väntar på tomten så delar han ut julklapparna. God jul.

papper med ett fotografi på massa röda prydnadstomtar och under det en handskriven text.

Arkivnummer: DAGF 321-67.

Renskrift

Detta har man i fönstret om man vill. Man kan ha tomtar, snögubbar, adventsljusstake. Men man måste inte. Men det är fint och det är häftigt. Man kan ha stjärna som hänger i taket. Detta är från affären Elis julen 2004.

Randigt A4-papper med handskriven text och längst ned texten God jul ritat med gran- och julkuledekorationer.

Arkivnummer: DAGF 321-67.

Renskrift

Min jul.

Vi åker till min mormor och äter julbord. Hon lagar världens godaste mat. Men ibland åker vi till fjällen. Det är det roligaste stället man kan åka till på jul. Där har vi det skönt och åker skidor. Alltid innan något roligt ska hända så sover jag dåligt. Vi har julgran och massa fina julklappar som ligger under granen.

God jul.

Linjerat A4-papper med fem inklistrade fotografier med julmotiv och nedan handskriven text med förklaring till de olika bilderna.

Arkivnummer: DAGF 321-67.

Renskrift

Bild 1. Här har vi gjort pepparkakshus. Det brukar vi göra varje år.

Bild 2. Det här är en liten plastjulgran som min syster har på sitt rum.

Bild 3. Det här är en bild på vår tomte julen 04.

Bild 4. Det här är en bild på vår julstjärna.

Bild 5. Det här är vår adventsljusstake.

Linjerat A4-papper med en teckning föreställande en jultomte med säck som står vid en dekorerad julgran. Under teckningen finns handskriven text.

Arkivnummer: DAGF 326-155.

Renskrift

Så här firar vi jul i min familj. Till frukost brukar vi ha smörgås och senap, julskinka. Sedan kommer grannarna och knackar på och de brukar fråga om vi vill åka pulka med dem i backen nedanför vårt hus. Det är kul. Sedan när vi kommer in då står mamma vid spisen och förbereder julbordet tills mormor och morfar och farmor och farfar kommer. Under dagen kommer det...

Linjerat A4-papper med ett inklistrat fotografi föreställande porslinstomtar. Undertill en handskriven text.

Arkivnummer: DAGF 321-48.

Renskrift

Dessa tomtar kan man köpa 2004 i affären. Jag tog kort på dem för de är fina och starka. De är ungefär 25 centimeter höga.

A4-papper med handskriven text och längst ned en teckning föreställande en julgran med röda julgranskulor, och flera inslagna paket som ligger under granen.

Arkivnummer: DAGF 321-48.

Renskrift

Det var dags för efterrätt och vi fick dajmtårta med lussekatter. Sen tittade vi på tv. Det var dags att åka hem och öppna fler julklappar men innan vi skulle åka hem så måste vi gå ut med hunden. Det var min långa julafton.

Slut.