Grattis på namnsdagen, jultomten!

Den 6 december har tomten namnsdag! Eller åtminstone det helgon som vår moderna jultomte har hämtat inspiration från.

Målning föreställande man i vitt hår och skägg med biskopskläder.

Sankt Nikolaus.

Nikolaus och Niklas finns i almanackan den 6 december efter den helige biskopen Nikolaus som levde på 300-talet i Myra i nuvarande Turkiet. Han har dyrkats som sjömännens och barnens skyddshelgon och redan på medeltiden firades hans dag med att barnen fick Nikolausgåvor. Denna tradition finns kvar i exempelvis Nederländerna där Sinterklaas kommer med presenter till barnen dagen innan Nikolausdagen. Sinterklaas följde också med holländska emigranter till Amerika där han med tiden blev våra dagars Santa Claus.

Nikolaus och Niklas

Tittar vi närmare på biskopens namn Nikolaus är det ursprungligen ett grekiskt namn som lånats in till Sverige via latinet. Namnet består av de grekiska orden nike 'seger' och laos ’folk’. Namnet har hittats på runstenar från sen vikingatid och blir ett vanligt mansnamn i Sverige under medeltiden. Varianten Niklas dök upp i Sverige på 1600-talet och det namnet hade sin senaste storhetsperiod på 1970- och 80-talen då det gavs till många nyfödda.

Nils och Nisse

Såhär på Nikolausdagen finns även anledning att uppmärksamma alla tomtenissar. Nisse är en smekform av namnet Nils som i sin tur kommer från namnet Nikolaus. I de tidiga skriftliga källorna finns namnet endast i sin latinska form, Nicolaus, men såsmåningom blir den inhemska formen Niclis vanligare och den slipas med tiden ned till Niels och Nils. Smekformen Nisse är känd från 1300-talet och benämningen nisse för en gårdstomte dyker upp på slutet av 1600-talet.

Även om Nils hör ihop med Nikolaus har namnet sedan 1901 en egen dag i almanackan, den 8 oktober. I den finlandssvenska almanackan firas Nils dock fortfarande den 6 december.

Fler nissar

Nisse har med tiden fått fler betydelser än förnamn och gårdstomte. Sedan 1900-talets början har nisse använts i betydelsen lärling, till exempel sättarnisse och smörgåsnisse. Om det blir fel i tidningen skylls gärna på tryckfelsnisse. I modern tid har nisse också ofta använts lite nedsättande – trendnisse och slipsnisse är två exempel.