God, glad och trevlig jul!

Visst skulle jultomten – liksom vi andra – kunna variera julhälsningarna. Men det har blivit så att de flesta tycker att julen är god.

Bildblock med äldre julkort och olika varianter av hälsningar: god jul, glad jul, gladelig jul och fridfull jul.

Foto: Bohusläns museum.

Vi önskar eder alla en ...

Större delen av året önskar vi oftast en glad högtid (glad påsk, glad pingst, glad midsommar). Men när det kommer till julhelgerna är det god och gott som gäller – god jul, gott nytt år och god fortsättning. Dessa uttryck har blivit så vedertagna att de blivit ett slags fasta hälsningsfraser i stil med goddag eller godkväll.

Men det är inte fel att klämma i med ett glad jul! för det. Förr i tiden var glad jul en vanlig hälsning, något som man till exempel kan se på gamla julkort. Dessutom följer det mönstret i många andra länder där julhälsningarna tar fasta på just glädjen: glædelig jul (danska), merry Christmas (engelska), joyeux noël (franska), fröhliche Weihnachten (tyska).

Den hälsningsglada behöver inte stanna där heller – det är så klart fritt fram att byta ut till andra lämpliga adjektiv i julhälsningen, till exempel trevlig, vintrig, mysig, stillsam, härlig, snöig, fartfylld, fröjdefull eller varför inte vilsam jul.

När börjar fortsättningen?

En vanlig fråga är när man ska använda hälsningen god fortsättning. Det enkla svaret är när som helst, alltid finns det någon fortsättning att syfta på (på veckan, på helgen, på sommaren, på dagen etc.). I de sammanhangen brukar det ofta specificeras vad som menas , exempelvis god fortsättning på semestern eller god fortsättning på helgen. Vanligast är uttrycket god fortsättning i dagarna mellan jul och nyår och i början av januari, och då används det oftast ensamt utan någon ytterligare specificering. Sägs det i mellandagarna avses underförstått god fortsättning på helgerna och i januari betyder det god fortsättning på det nya året.

PS. Gott Nytt År?

När vi ändå avhandlar julhälsningar, passar vi på att påminna om att hälsningsfraser och helg- och kalenderdagar i grunden skrivs med små begynnelsebokstäver. Det gäller särskilt i löpande text (hoppas du får en fortsatt god jul och gott nytt år med familjen). I grafiskt fristående artighetsfraser och liknande är det som bekant inte ovanligt att hälsningen skrivs med stora begynnelsebokstäver (God Jul och Gott Nytt År!).