Tomte med häftigt humör

Jultomten tycks vara ständigt leende och vänligt skrockande. Hans äldre släkting gårdstomten är betydligt mer ojämn i humöret.

Akvarellmålning i färg föreställande två tomtenissar som brottas medan två andra nissar tittar på.

"Nisser som slåss" av konstnären Erik Werenskiold år 1884. Foto: Dag Andre Ivarsøy/Nasjonalmuseet (CC BY).

Gårdstomten beskrivs sällan som en särskilt gladlynt eller lättsam figur. Tvärtom finns många föreställningar om att det var viktigt att hålla sig väl med tomten eftersom han var lättretad och hämndlysten. Om han blev retad eller arg kunde han ge människorna en örfil, slå ihjäl djur eller ställa till med diverse olyckor på gården.

Teckning i färg föreställande en liten tomtegubbe i en ladugård som bär på ett ensamt halmstrå och argt tittar på en man som står lutad över en spade.

Bilden illustrerar en spridd sägen om hur gårdens bonde retar tomten för att denne blir trött av att dra ett ensamt halmstrå. Tomten blir arg och hämnas genom att göra bonden utfattig. Illustration: Carl-Martin Bergstrand/Isof (arkivuppteckning: IFGH 6858:31).

Tomtesägner runt knuten

Sägenkartan hittar du hundratals sägner om tomtar från olika platser i Sverige, Norge och Finland. Vad finns det för tomtesägner hemma hos dig? Leta på Sägenkartan!