Hans skägg var gjort av lav

Hur såg din barndoms jultomte ut? I vårt arkiv finns många berättelser om hur jultomten ser ut och helt klart är att hans utseende skiftar med tid och plats.

Brukade någon klä ut sig till jultomte i Din barndom? Vem var det i så fall och hur var han utklädd? Fanns det tomtemasker att köpa på den tiden? Kom denna jultomte ensam eller i sällskap med andra utklädda? Vad föreställde i så fall dessa?

Det var frågor som ställdes i en specialfrågelista om julen (S 35) som skrevs 1982 och där många svar inkom under flera års tid. I den här luckan visar vi några av svaren.

I vårt hem förekom ingen tomte. Däremot hade en del affärer jultomtar i sin julskyltning. Det var frågan om en eller flera tomtar.

Man, född 1916, Västergötland

I min barndom var ej någon utklädd till tomte, utan det var far som kom med ett äpple eller apelsin på julafton som julklapp.

Kvinna, född 1918, Uppland

Inte på 30-talet. Jag tror inte att vi fick några julklappar. Sedan omkring 1940 klädde pappa ut sig. Han hade gamla kläder som han inte använt på många år och en tomtemask för ansiktet. Denna tomtemask var målat papper med röda kinder, hål för ögonen, vitt skägg, röd luva. Masken var köpt, den lånades mellan några hus. Han var ensam och hade en käpp.

Man, född 1933, Värmland

Det var nog inte vanligt där vi bodde att någon att nån klädde ut sig till tomte på 1920–30-talet. Kanske började tomtemasker att finnas då, ty jag minns andra masker som pojkar brukade skrämma oss med.

Kvinna, född 1920-talet, Medelpad

En av de vuxna i familjen klädde ut sig till tomte. Tomtemasker fanns att köpa. Kom alltid ensam.

Man, född 1950, Ångermanland

Äldre bror brukade vara jultomte, han var klädd i lång rock, röd schal och röd toppluva. Hans skägg var gjort av lav. Han drog en kälke med en säck på. Säcken var ej stor, i den fanns små paket eller påsar till barnen. De innehöll ett äpple, franskarameller och julgranskarameller hårda i färger som var prydda med en ängel, de var fina. En bror var inte hågad att hjälpa till och bära in ved, hans paket var extra stort och i det hade man lagt ett vedträ.

Kvinna, född 1900, Jämtland

Någon jultomte nämndes ej i min barndom och julklappar förekom ej.

Kvinna, född 1899, Härjedalen

Jag har ett minne av att i början av tjugotalet, att drängen vi hade då, tillverkade en mask, efter ett mönster i Allers tidning. Det var den första, med mask utstyrda tomte jag minns, det var vid jultiden 1920–1922. Han kom ensam i gamla kläder med käpp och säck.

Man, född 1915, Uppland

Vi hade en företagsam hjälp. Hon kom från Norrbäcke o hette Maria o klädde sig till tomte. Hon berättade före jul att tomten skulle komma till alla snälla barn med gåvor. Vi fick som regel nya skinnkjolar till jul. Vi fick gå till skomakaren Jakob o ha en extra socka med. Han mätte och ritade o skrev v för vänsterfot och h för högerfot o till jul kom både kjolen och skorna. Men de bara fanns där på julafton. Paket var det inte så många. Far gjorde docksäng o mor sydde en docka o sängkläder. Vi hälsade på jultomten, men jag vågade mig aldrig på att svara om det fanns några snälla barn i stugan. Det var inte så brukligt med tomtar i de övriga gårdarna i byn. Julgåvorna var nya kläder. Förutom där sommargäster sände en något paket.

Kvinna, född 1912, Dalarna

I mitt barndomshem förekom aldrig att någon klädde ut sig till jultomte. Vad jag vet inte heller hos våra närmaste släktingar. Om det fanns tomtemasker att köpa vid den tiden vet jag inte. Möjligt är att det fanns i städerna, där det torde ha varit vanligare att ha jultomte än det var på landsbygden. I verkligheten kom jag alltså inte i kontakt med tomten, men läste tidigt om honom i julberättelser i olika tidningar.

Man, född 1916, Östergötland