Språkrådsdagen 2022

Årets upplaga av konferensen Språkrådsdagen hölls den 11 maj 2022 i Stockholm. Temat för konferensen var språk och politik.

Person som talar i talarstol på scen.

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter delade ut Klarspråkskristallen och Minoritetsspråkspriset under Språkrådsdagen 2022. Foto: Isof.

På programmet stod bland annat föreläsningar om språkbrukets betydelse i politiken, politisk retorik och om att göra sig hörd som döv politiker.

Nedan hittar du länk till filmerna från dagen och dessutom det fullständiga programmet med föreläsarnas presentationer.

Se filmerna från Språkrådsdagen 2022

För dig som vill ta del av Språkrådsdagen 2022 i efterhand finns flera av föreläsningarna att se på sidan Filmer från Språkrådsdagen 2022.

Prisutdelning

Klarspråkskristallen och Minoritetsspråkspriset delades ut av kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Klarspråkskristallen gick till Arbetsförmedlingen för ett föredömligt och genomgripande klarspråksarbete som andra kan inspireras av. Läs mer på sidan Arbetsförmedlingen får årets klarspråkspris.

Minoritetsspråkspriset gick till Sveriges Dövas Riksförbund för sin långa och breda kamp för att stärka det svenska teckenspråkets ställning. Läs mer på sidan Minoritetsspråkspriset 2022 tilldelas Sveriges Dövas Riksförbund.

Erik Wellanders pris för 2022 delades ut av professor Björn Melander Länk till annan webbplats.. Det gick i år till Natalia Ganuza för hennes arbeten med flerspråkiga och sociolingvistiska perspektiv på svensk skola och utbildning. Läs mer på sidan Erik Wellanders pris 2022 till Natalia Ganuza.