Nordterm 2023-konferensen

Den 14–15 juni hålls konferensen Nordterm 2023 på temat ”Terminologi i samhällets tjänst”, på Ersta konferens i Stockholm.

Vy över Stockholm med Riddarholmen i förgrunden.

Den nordiska konferensen Nordterm 2023 äger rum i Stockholm den 14-15 juni.

Konferensen Nordterm 2023 välkomnar forskare och praktiker från hela Norden med intresse för årets konferenstema, ”Terminologi i samhällets tjänst”. Det breda anslaget ger plats åt olika språkvetenskapliga perspektiv på hur termer och fackspråk används i samhällsviktig kommunikation, framför allt utifrån områden som terminologiteori, språkvård, språkpolitik, klarspråk och översättning.

För första gången samlas det terminologiska nätverket Nordterm och Nätverket för språknämnderna i Norden, NSN, till en gemensam konferens. Vi som arrangörer hoppas att konferensen kommer att bidra till utbytet av språkliga och kulturella kunskaper och erfarenheter mellan deltagare från olika länder, främja nätverksbyggande och samarbete mellan personer och organisationer, och förstås i förlängningen stärka och förbättra samhällskommunikationen i Norden.

Att förstå varandra i Norden
Föredragshållarna kommer att tala antingen svenska, norska eller danska, men det är flera av dem, liksom vissa i publiken, som inte har något av dessa språk som modersmål. Vi ber därför alla, både föredragshållare och andra som samtalar med någon med annat modersmål, att tänka på att tala tydligt och lite långsammare än vanligt, att undvika till exempel nationella förkortningar och om möjligt använda ”skandinaviska” ord. I skriften ”Att förstå varandra i Norden” Pdf, 30.8 MB. står det mer om hur man kan anpassa sitt talande.

Gratis distansdeltagande
De föredrag som hålls i Bringsalen på Ersta Konferens kommer att lajvsändas för deltagare som inte har möjlighet att delta på plats i Stockholm. Lajvsändningen kommer att tolkas till svenskt teckenspråk. Vi vill möjliggöra för fler att kunna ta del av Nordterm 2023, och därför kommer deltagande på distans att vara gratis.

Miljöpolicy för Nordterm
Konferensen Nordterm anordnas i enlighet med Isofs miljöpolicy. Det innebär bland annat att vi uppmanar alla som vill delta på plats i Stockholm att välja färdmedel med låga koldioxidutsläpp, exempelvis tåg. All mat som serveras under konferensen är vegetarisk.

Program 14–15 juni

Detaljerat program finns att läsa i Program för Nordterm 2023 Pdf, 133.4 kB.. Observera att programpunkterna kan ändras.

Onsdagen 14 juni

8.30–9.45

Registrering


9.45

Konferensen inleds


10.00

Plenarföredrag av Nina Pilke Pdf, 213.5 kB.,
direktör för Språkcentret vid Vasa universitet


10.45–17.00

Föredrag i två parallella sessioner


19.00

Kvällsaktivitet: Konferensmiddag på Nobelprismuseet med guidad tur


Torsdag 15 juni

9.00–9.45

Plenarföredrag av Helena Bani-Shoraka Pdf, 198.4 kB.,
lektor i översättningsvetenskap vid Stockholms universitet

9.45–16.00

Föredrag i två parallella sessioner

16.00–16.15

Konferensen avslutas

Om distansdeltagande:
Vi lajvsänder från Bringsalen, vilket innebär att du som deltar på distans enbart kommer att kunna ta del av de föredrag som ges där. Den lajvsända sessionen tolkas till svenskt teckenspråk. Att delta på distans är gratis. Följ sändningen här: Nordterm 2023 live

 

Kvällsaktivitet 14 juni: Konferensmiddag på Nobellprismuseet med guidad tur

På onsdagskvällen besöker vi Nobelprismuseet där vi får en guidad tur och senare äter en gemensam vegetarisk buffé på Nobelprismuseets restaurang.

Tid och plats
Onsdagen den 14 juni. Samling kl. 19.30 på Stortorget i Gamla Stan där en guide från Nobelprismuseet inleder visningen.

Pris
1 000 kr för guidning på museet, vegetarisk buffé inklusive två glas vin eller alkoholfritt alternativ, samt kaffe och dessert.

Anmälan till konferensen

Konferensen är fulltecknad för deltagande på plats i Stockholm. Om du vill delta på distans, kontakta terminologi@isof.se. Att delta på distans är gratis.

Workshop med Terminologifrämjandet 16 juni

I samband med Nordterm 2023 ordnar Terminologifrämjandet en workshop: "Grupptyck, en workshop om terminologiska arbetsgrupper". Workshoppen är kostnadsfri och kommer att ha ett begränsat antal platser.

Tid och plats
Workshoppen hålls den 16 juni kl. 9–12 på Språkrådet i Stockholm.

Anmälan
Anmäl dig till Terminologifrämjandet via evenemang@terminologiframjandet.se. Skriv ”Workshop vid Nordterm 2023” i ärenderaden.

Läs mer i Info om workshop vid Nordterm 2023. Pdf, 196.3 kB.

Om du har ytterligare frågor, kontakta Terminologifrämjandet via info@terminologiframjandet.se.

Hitta till Ersta konferens

Med tunnelbana

Åk till station Medborgarplatsen, promenera därifrån 13-15 minuter längs Folkungatan och Erstagatan.

Åk till station Slussen, promenera därifrån 15-17 minuter längs Katarinavägen och Fjällgatan.

Med buss

Ta buss från Medborgarplatsen till hållplats Ersta sjukhus, promenera därifrån 2-5 minuter uppför Erstagatan.

Ta buss från Slussen till hållplats Londonviadukten, promenera därifrån 7-10 minuter uppför Folkungagatan och Erstagatan.

Miljöpolicy för Nordterm
Konferensen Nordterm anordnas i enlighet med Isofs miljöpolicy. Det innebär bland annat att vi uppmanar alla som vill delta på plats i Stockholm att välja färdmedel med låga koldioxidutsläpp, exempelvis tåg.

Kort och gott

Datum: 14–15 juni 2023

Plats: Ersta konferens Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Erstagatan 1K och Erstagatan 1N
Södermalm, Stockholm

Kontakt: terminologi@isof.se

Anmälan är stängd och konferensen är fulltecknad för deltagande på plats. Kontakta terminologi@isof.se om du vill delta på distans.