Invigning av Språkcentrum i Kiruna

Torsdagen 31 augusti invigs Nationellt språkcentrum för meänkieli i Kiruna. Tillställningen äger rum i Aurora Kultur & Kongress.

Bild på dragspelarna Fredrik Hangasjärvi och Heidi Haapasaari.

Dragspelsmästarna Fredrik Hangasjärvi och Heidi Haapasaari spelar under kvällen. Foto: E. Wernerlich

Meänkieli har som bekant tre varieteter, Tornedalsvarieteten, Lannankieli i Kirunaområdet samt Gällivarevarieteten. De två senare varieteterna har betydligt färre talare, därför ansågs det viktigt med placering av ett kontor även i Kiruna. Nationellt språkcentrum för meänkieli finns därför på två orter, Kiruna och Övertorneå.

I det nybyggda kulturhuset Aurora i Kiruna bjuds allmänheten nu in till en kväll i meänkielis tecken, med presentation av verksamheten och språkfrämjarna vid språkcentrum. Det blir även musikuppträdande av Aaron Bong samt dragspelsvirtuoserna Fredrik Hangasjärvi och Heidi Haapasaari som framför musik av högsta klass. Det speciella med duon är deras humoristiska mellansnack på svenska och meänkieli. Efter konserten bjuds besökarna på fika med tornedalskt tema.

Vi ser fram emot en riktigt trevlig kväll i det fantastiska kulturhuset. Längre fram kommer vi att anordna en dag där vi bjuder in barn för aktiviteter och föreställning på temat meänkieli, säger Göran Lahti, verksamhetsledare för Språkcentrum meänkieli.