Din rätt till finska

Du har rätt att använda och utveckla ditt språk! I kommuner och regioner som ingår i förvaltningsområdet för finska har du särskilt starka rättigheter att använda finska.

Den som tillhör en nationell minoritet ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda minoritetsspråket. Språklag (2009:600) Länk till annan webbplats., § 14:1

Förvaltningsmyndigheter ska verka för att det finns tillgång till personal med kunskaper i finska, meänkieli respektive samiska där detta behövs i enskildas kontakter med myndigheten. Lag (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk Länk till annan webbplats., §11

Sedan år 2000 har finskan ställning som nationellt minoritetsspråk. Det innebär till exempel att du som finsktalande har rätt att använda språket inom olika delar av samhället och har större rätt till modermålsundervisning.

Rätten till finska regleras framför allt i minoritetslagen (Lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk SFS 2009:724) och språklagen (SFS 2009:600).

Rätten till modersmål

Du som är språkbärare av finska har rätt att läsa finska som modersmål. Skolan är skyldig att ordna modersmålsundervisning i finska om det finns en elev som vill ha det. Det finns inga krav på förkunskaper, en elev har rätt till modersmålsundervisning i finska även om språket inte talats hemma.

Finska i förvaltningsområden

I kommuner som ingår i så kallade förvaltningsområden, där det bor många som talar finska, finns det extra starka rättigheter att använda språket. Till exempel ska du kunna använda finska i kontakter med myndigheter. Du har även rätt att få förskola och äldreomsorg på finska.

Förvaltningsområdet för finska omfattar kommunerna Borlänge, Borås, Botkyrka, Degerfors, Enköping, Eskilstuna, Fagersta, Finspång, Gislaved, Gällivare, Gävle, Göteborg, Hallstahammar, Haninge, Haparanda, Hofors, Huddinge, Håbo, Hällefors, Järfälla, Kalix, Karlskoga, Kiruna, Kramfors, Köping, Laxå, Lindesberg, Ludvika, Luleå, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Norrtälje, Nykvarn, Oxelösund, Pajala, Sandviken, Sigtuna, Skellefteå, Skinnskatteberg, Skövde, Smedjebacken, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Sundsvall, Surahammar, Söderhamn, Södertälje, Tierp, Trelleborg, Trollhättan, Trosa, Uddevalla, Umeå, Upplands Väsby, Upplands-Bro, Uppsala, Västerås, Älvkarleby, Örebro, Örnsköldsvik, Österåker, Östhammar och Övertorneå.

Mer om språklagar och språkliga rättigheter

Vägledning: Din rätt till nationella minoritetsspråk

Kunskapsbank om nationella minoritetsspråk: Revitalisering och rättigheter

Kunskapsbank: Lär dig mer om språkpolitik och språklagar

Länkar

Här finns länkar till andra webbplatser där du får veta mer om dina rättigheter och om förvaltningsområden. Innehållet på webbplatserna är på svenska.