Folkminnesbloggen

Eid al-om – morsfesten

Mors dag firas på olika datum runtom i världen. För många svenskar är eid al-om (morsfesten) den 21 mars en viktig högtid.

Det är lätt att tro att alla som firar mors dag i Sverige gör det den sista söndagen i maj, men faktum är att många svenskar firar mor på andra dagar. Många firar den 21 mars och det beror ofta på att deras föräldrar har med sig den traditionen från landet de kommer ifrån.

Jag firar morsdagen på samma sätt som när jag var liten. Nu när folk från Syrien har kommit till Sverige har det blivit roligare eftersom vi blev fler som firar den dagen.

Kvinna född 1985
(arkivuppteckning DAGF 2055:6)

Den 21 mars är ett viktigt datum i arabvärlden. Svenskar med arabiskt ursprung firar denna dag varje år, även om de aldrig har varit i ett arabland. När Institutet för språk och folkminnen har gjort intervjuer inom projektet ”Nya göteborgare” berättar flera kvinnor om just denna dag.

Den här dagen är full av kärlek och starka känslor. Många uppmärksammar sin mor, och brukar tänka på eller berätta om hur mamma har kämpat för deras skull. De flesta mammor tar hand om sina barn utan att förvänta sig någon uppmärksamhet, men mammor blir ofta glada om deras barn uppmärksammar och uppskattar dem för de små vardagliga saker som de gjort för sina barn. Många vill att barnen ska veta att familjer kan fungera på olika sätt, men att barnen ska känna sig tacksamma att deras familj fungerar på just det här sättet.

Festlig och känslosam dag

Eftersom morsdagen 21 mars kan infalla vilken dag som helst i veckan försöker många att fira helgen före eller efter. Vissa firar med fest hemma med hela familjen, andra firar på ett större sätt ute någonstans. Ofta är det bara kvinnor som går ut på morsdagen: firande mammor, mormödrar, döttrar, systrar och tjejkompisar. På sådana fester kan det samlas mer än 100 kvinnor.

Jag försöker förbereda presenter till min mamma och till min mans mamma. Vi lagar god mat, vi bakar sötsaker och vi köper blommor. Här i Göteborg brukar vi fira tillsammans i en lokal eller på en restaurang. Vi brukar vara nästan 200 personer.

Kvinna född 1985
(arkivuppteckning DAGF 2055:6)

God mat, livemusik, dans och vattenpipa är viktigt för festen. Under dagen brukar man önska ett långt liv till sin mamma och att hon ska vara så lycklig som möjligt i sitt liv. Man brukar säga hur mycket man älskar sin mamma och hur tacksam man är för allt hon gjort för en. Det är väldigt viktigt med presenter.

Presenterna ska ha ett högt materiellt och moraliskt värde, som kläder, guld smycken eller pengar.

Kvinna född 1985
(arkivuppteckning DAGF 2055:6)

Jag gillar att ge min mamma ett armband, halsband eller något annat guldsmycke. Men själv gillar jag presenter som mina barn gör med sina små händer.

Kvinna född 1982
(arkivuppteckning DAGF 2055:8)

Nu för tiden lägger många ut bilder på sin mor, både gamla och nya, på sociala medier. Man skriver dikter och önskningar till sin mamma och till alla mammor i hela världen.

Idag är det framträdande som är viktigt. Syskon tävlar vem som köper den dyraste presenten. Alla lägger ut bilder på sociala medier, bilder på presenter. Firandet på sociala medier har gjort den här dagen mer överdådig.

Kvinna född 1984
(arkivuppteckning DAGF 2055:3)

Det finns en hel del arabiska sånger som beskriver mammor. Många blir känslosamma just den här dagen, speciellt om deras mamma inte längre lever.

Jag möter den dagen med tårar. Samtidigt måste jag visa uppmärksamhet och kärlek till min farmor som tog hand om mig, även om jag är väldigt ledsen. Jag planerar aldrig festen. Mina kusiner, min farbrors barn och min faster barn gör detta. Jag delar ut presenter med mina kusiner. Vi bakar sötsaker och överraskar alla mammor och kysser deras händer.

Kvinna född 1981
(arkivuppteckning DAGF 2055:5)

Eid al-om

Precis som de flesta andra högtider i arabvärlden innehåller mors dag på arabiska ordet eid och kallas Eid al-om, som helt enkelt betyder morsfesten. Ordet eid som betyder fest eller återkommande lycka används ofta i samband med firande eller högtid. Som till exempel eid al-fiter (fastbrytande fest), eid al-adha (offerfest), eid al-fiseh (påskfest) och eid al-om (morsfesten). Men när man berättar om morsfesten på ett annat språk, som engelska eller svenska, försöker man hitta en liknande dag i den nya kulturen och koppla ihop dem på något sätt. Därför använder många begreppet mors dag eller Mother’s day. Dessutom är det samma sak när man vill prata om svenska traditioner på arabiska, då använder man ordet eid innan lucia, nyår, jul, påsk, midsommar och de flesta andra högtider.

/Ratiba Hanoush