Folkminnesbloggen

En blogg om skatter och kunskaper från arkiven

Filtrerat på: Vardagsmagi och folktro. Nollställ filtrering

 • Praktik, Folke och guldkorn ur arkivet

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Vardagsmagi och folktro .

  Isofs digitala folkminnesamling Folke innehåller som bekant en uppsjö diverse uppteckningar som berör allt från bondelivets sådd och skörd, till folkmedicin mot gulsot, till firandet av årets alla högtider. Det berör det centrala i människans vardag och hur livet har cirkulerat kring det lokala samhället och folktron som byggts upp genom tiderna. Jag är nu halvvägs genom min praktik på Isof i Göteborg och har under min tid transkriberat hundratals små handskrivna lappar i Folke. Ibland är de svårtydda, stundtals oläsliga, men de har alltid någonting intressant eller underhållande att berätta. Jag tänkte därför dela med mig av några guldkorn som jag har hittat i arkivet.

  Lämna kommentar

 • När ugglan säger klävitt

  Publicerat: . Kategorier: Djur och natur, Folktro, Vardagsmagi och folktro .

  Föreställningen om att ugglan förebådar död var i äldre tid vida spridd, men folkminnessamlingarna berättar mer om de gåtfulla och nattaktiva ugglorna. Bland annat om dess skyddande funktion och hur dess beteende kunde avslöja väderleken. I det här inlägget diskuterar Isofs forskningsarkivarier, Marlene Hugoson, Annika Karlholm och Tommy Kuusela, ugglan i den folkliga föreställningsvärlden.

  Lämna kommentar

 • Enen, korset och Gunnar Arnborg

  Publicerat: . Kategorier: Berättande och berättelser, Folktro, Föremål, Magi, Vardagsmagi och folktro .

  Ett spår av en kärleksstid, ett hem för en ande eller boskapets vakt? Lina Midholm berättar om den mytomspunna enen som till viss del flyttade in i hennes hem.

  Lämna kommentar

 • Samla sägner och skapa kulturarv

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Folktro, Magi, Vardagsmagi och folktro, Väsen .

  Under mellankrigstiden reste unga studenter runt i Sverige för att samla in de gamlas sägner, som man befarade skulle glömmas bort. Susanne Nylund Skog och Fredrik Skott fördjupar sig i samlande, platsfokus och om sägner verkligen är något som försvunnit.

  Lämna kommentar

 • Att bota hosta i äldre tid

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Vardagsmagi och folktro .

  Att “kyssa ett vackert fruntimmer flere gånger” eller “ta in en tesked tjära, som den är”? Praoeleven Victor Håkansson Drevin har tittat närmre på huskurer ur arkivet.

  Lämna kommentar

 • Vad gjorde du på rasterna?

  Publicerat: . Kategorier: Barn och skola, Lekar och danser, Sånt vi bara gör, Vardagsmagi och folktro .

  I somras samlade vi in berättelser om vad barn och unga gjorde och gör på rasterna – i skolan, på skolgården eller däromkring. På bara några veckor delade mer än 300 personer med sig av sina minnen av rasternas lekar, sånger och raster.

  Lämna kommentar

 • Blodiga trollformler

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Magi, Vardagsmagi och folktro .

  I den döde Albert Sanders västficka fanns en papperslapp med blodstänkta, och förmodligen flitigt använda, trollformler som skulle stilla blod, döva värk och lindra ormhugg. Detta spännande arkivmaterial samlades in av folkminnesinsamlaren Gustaf Ericsson under andra hälften av 1800-talet, och finns än i dag kvar i Isofs arkiv.

  Lämna kommentar

 • Fimbulwinter is coming

  Publicerat: . Kategorier: Magi, Vardagsmagi och folktro, Väsen .

  Blåbleka gengångare, drakar, kärleksmagi och jättar – Isof har ett alldeles eget Game of Thrones i arkiven. Tommy Kuusela dyker in i tv-seriens magiska värld och hittar många paralleller till nordisk folktro och kulturhistoria.

  Lämna kommentar

 • Kärleksmagi genom tiderna

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Magi, Vardagsmagi och folktro .

  Från signerier och dekokter till K-brunnar och dejtingappar. Längtan efter kärlek är allmänmänsklig, och i alla tider har vi försökt hjälpa naturen lite på traven. Tommy Kuusela tittar närmare på kärleksmagi genom tiderna.

  Lämna kommentar

 • Julbröd med magisk kraft

  Publicerat: . Kategorier: Jul, Mat och måltider, Vardagsmagi och folktro .

  Förr i tiden var skådebröd och julhögar ett självklart inslag på många julbord runtom i landet. Åsa Holmgren vill inspirera dagens julfirare att ta upp en gammal tradition.

  Lämna kommentar

 • Skrämselväsen i äldre tid

  Publicerat: . Kategorier: Barn och skola, Folktro, Vardagsmagi och folktro, Väsen .

  Förr i tiden, och kanske även i dag, var det vanligt att vuxna tog till påhittade skräckgestalter för att skrämma barn till lydnad eller för att skydda dem från farliga platser. Tommy Kuusela har grottat ner sig i bäckahästen, brunnsgubben och andra vanliga skrämselväsen.

  Lämna kommentar

 • Skatan

  Publicerat: . Kategorier: Djur och natur, Folktro, Vardagsmagi och folktro .

  Skatan är en vanlig fågel i Sverige och den finns med i flera av våra folkminnesuppteckningar. I folktron har skatan förknippats med både lycka och olycka.

  Lämna kommentar

 • Regnbågen

  Publicerat: . Kategorier: Djur och natur, Folktro, Vardagsmagi och folktro .

  Regnbågen har fascinerat oss i alla tider. I svensk folktro finns många föreställningar om det färgglada naturfenomenet.

  Lämna kommentar