- Startsida
- Lär dig mer
- Bloggar
- Folkminnesbloggen
Folkminnesbloggen
En blogg om skatter och kunskaper från arkiven
Filtrerat på: Mat och måltider. Nollställ filtrering
-
Säsong för både semmelälskare och traditionalister
Nu pågår semmelsäsongen för fullt, och det är en tradition som många uppmärksammar. Men när man bör äta semlor, och vad som egentligen ska räknas som en semla – där går åsikterna isär.
-
Från lyxiga kylskåp till coronabunkring
Hur vi förvarar vår mat säger inte bara något om oss som personer, utan också om tiden vi lever i. Matilda Marshall fördjupar sig i resultatet av en nyligen avslutad frågelista om hemmens matförvaring, och hittar tecken på allt från teknisk utveckling till välutvecklade strategier för godisförvaring.
-
Julbröd med magisk kraft
Förr i tiden var skådebröd och julhögar ett självklart inslag på många julbord runtom i landet. Åsa Holmgren vill inspirera dagens julfirare att ta upp en gammal tradition.
-
Brynost
"Man tager tie kanner nymjölk och i denna röres ett halvt skålpund mjöl". Så börjar ett recept på brynost som Bengt Edqvist hittade i folkminnesarkivet. Visst måste man testlaga!
Om bloggen
Våra folkminnesarkiv bloggar om verksamheten och materialet i samlingarna.
Kategorier
- Arkiv och insamling
- Barn och skola
- Berättande och berättelser
- Brott och straff
- Djur och natur
- Flytt och migration
- Folktro
- Forskning
- Högtider och traditioner
- Jul
- Lekar och danser
- Mat och måltider
- Musik och sång
- Populärkultur
- Samtidsdokumentation
- Sjukdom och död
- Sånt vi bara gör
- Unesco och Levande traditioner
- Vardagsmagi och folktro
- Årets högtider