Folkminnesbloggen

En blogg om skatter och kunskaper från arkiven

Filtrerat på: Berättande och berättelser. Nollställ filtrering

 • Anders Gustav Bördh och kampen för Dalsland

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Berättande och berättelser .

  ”Dals egen apostel” Anders Gustav Bördh vigde en stor del av sitt liv åt hembygdsforskning och i Isofs arkiv finns ett stort folkminnesmaterial som han samlade in. Vem var Bördh och hur arbetade han? Utifrån Bördh och hans verksamhet tecknar Fredrik Skott här en bild av det tidiga 1900-talets folkminnesinsamling, dess koppling både till dåtidens politiska strömningar och hembygdsrörelsens eldsjälar.

  Lämna kommentar

 • Enen, korset och Gunnar Arnborg

  Publicerat: . Kategorier: Berättande och berättelser, Folktro, Föremål, Magi, Vardagsmagi och folktro .

  Ett spår av en kärleksstid, ett hem för en ande eller boskapets vakt? Lina Midholm berättar om den mytomspunna enen som till viss del flyttade in i hennes hem.

  Lämna kommentar

 • Coronavirus, ryktesspridning och vandringssägner

  Publicerat: . Kategorier: Berättande och berättelser, Populärkultur, Sjukdom och död .

  I samband med oro eller rädsla har vi människor en förmåga att bli okritiska. Nu när rapporteringen om coronaviruset sprider sig världen över följer ryktesspridningen i dess fotspår. I det här blogginlägget tittar Isofs forskningsarkivarie Tommy Kuusela närmare på några av de rykten som florerar om coronaviruset just nu, och ger även exempel på några vandringssägner med koppling till Asien.

  Lämna kommentar

 • Tradition och modernitet i julkalendern

  Publicerat: . Kategorier: Berättande och berättelser, Högtider och traditioner, Jul, Populärkultur, Årets högtider .

  I radion sändes den första svenska adventskalender år 1957. Några år senare började adventskalendrarna – senare julkalendrarna –i tv. Med åren har julkalendern blivit till en ritual som inte bara markerar dagarna fram till julafton utan också, på sitt sätt, synliggör julens många traditioner.

  Lämna kommentar