Folkminnesbloggen

En blogg om skatter och kunskaper från arkiven

Filtrerat på: Arkiv och insamling. Nollställ filtrering

 • Mina födelsedagar: Trevligheter, temafester och trauman

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Högtider och traditioner .

  Susanne Nylund Skog lyfter fram huvuddragen i svaren på vår frågelista om födelsedagsfirande och på så vis ger en översiktlig bild av nutida födelsedagsfirande i Sverige bland de som svarat.

  Lämna kommentar

 • Fira högtider: Sätt att göra för att höra ihop

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Högtider och traditioner, Jul, Årets högtider .

  För många handlar julen om familj, släkt och särskilda traditioner medan midsommaren är mer kravlös och kopplad till vänner och bekanta. Det konstaterar Susanne Nylund Skog som tittat närmare på svaren från Isofs frågelista om firandet av högtider.

  Lämna kommentar

 • Tio tips till folkminnessamlingarnas användare

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Forskning .

  I dag är folkminnesarkivens äldre samlingar mer tillgängliga än någonsin. Men hur kan man använda folkminnessamlingarna, och vad ska man tänka på? Fredrik Skott har samlat sina bästa tips.

  Lämna kommentar

 • Praktik, Folke och guldkorn ur arkivet

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Vardagsmagi och folktro .

  Isofs digitala folkminnesamling Folke innehåller som bekant en uppsjö diverse uppteckningar som berör allt från bondelivets sådd och skörd, till folkmedicin mot gulsot, till firandet av årets alla högtider. Det berör det centrala i människans vardag och hur livet har cirkulerat kring det lokala samhället och folktron som byggts upp genom tiderna. Jag är nu halvvägs genom min praktik på Isof i Göteborg och har under min tid transkriberat hundratals små handskrivna lappar i Folke. Ibland är de svårtydda, stundtals oläsliga, men de har alltid någonting intressant eller underhållande att berätta. Jag tänkte därför dela med mig av några guldkorn som jag har hittat i arkivet.

  Lämna kommentar

 • Elisabet-kaffe, Sigvard-dagen och annat namnsdagsfirande

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Högtider och traditioner, Samtidsdokumentation .

  Namnsdagar och namnsdagsfirande är traditionsbundet och huvudsakligen inriktat på familj och släkt.

  Lämna kommentar

 • Anders Gustav Bördh och kampen för Dalsland

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Berättande och berättelser .

  ”Dals egen apostel” Anders Gustav Bördh vigde en stor del av sitt liv åt hembygdsforskning och i Isofs arkiv finns ett stort folkminnesmaterial som han samlade in. Vem var Bördh och hur arbetade han? Utifrån Bördh och hans verksamhet tecknar Fredrik Skott här en bild av det tidiga 1900-talets folkminnesinsamling, dess koppling både till dåtidens politiska strömningar och hembygdsrörelsens eldsjälar.

  Lämna kommentar

 • Psalmodikon – ett immateriellt kulturarv som förs vidare

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Flytt och migration, Musik och sång, Samtidsdokumentation, Unesco och Levande traditioner .

  Under 1800-talet var psalmodikon kanske det vanligaste instrumentet i Sverige. Med tiden föll instrumentet i glömska, men har aldrig försvunnit helt och i dag finns flera verksamma psalmodikonspelare. Susanne Nylund Skog åkte till Nordiska psalmodikonförbundets årsmöte för att undersöka hur ett immateriellt kulturarv främjas och förs vidare.

  Lämna kommentar

 • Ragnar Nilsson och folkets minnen

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling .

  Värmlänningen Ragnar Nilsson var av en av Sveriges allra flitigaste folkminnesupptecknare. Bara i Isofs samlingar finns mer än 55 000 sidor uppteckningar som bär hans namn. Vem var Ragnar Nilsson? Och varför ägnade han så mycket tid och energi åt att intervjua äldre kvinnor och män på den svenska landsbygden? I detta blogginlägg presenteras Ragnar Nilsson och hans arbete av Fredrik Skott, chef för Isofs avdelning i Göteborg.

  Lämna kommentar

 • I minnet är leken livet

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Barn och skola, Lekar och danser .

  Leka med klippdockor, byta samlarkort, hoppa twist, spela kula, bygga koja, leka familj och leka krig ... Genom en webbfrågelista har vi fått in hundratals berättelser och minnen som handlar om barns lekar under de senaste femtio åren.

  Lämna kommentar

 • Säsong för både semmelälskare och traditionalister

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Högtider och traditioner, Mat och måltider, Årets högtider .

  Nu pågår semmelsäsongen för fullt, och det är en tradition som många uppmärksammar. Men när man bör äta semlor, och vad som egentligen ska räknas som en semla – där går åsikterna isär.

  Lämna kommentar

 • Luciatåg – en levande tradition i ständig förändring

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Högtider och traditioner, Jul, Utklädningstraditioner, Årets högtider .

  I Isofs arkiv finns ett rikt material om luciafirandets brokiga och föränderliga historia. En ny webbfrågelista visar att luciatåget är en levande tradition och luciafirandet en högtid som många uppmärksammar och uppskattar.

  Lämna kommentar

 • Tillsammans i glädje mot gemensamma mål

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling .

  Föreningslivet är viktigt för den enskilda personen men också för samhället och för demokratin. Det visar svaren på en webbfrågelista om föreningsliv som Isof skickat ut i samband med demokratiåret 2021.

  Lämna kommentar

 • Väderprognoser från Isofs arkiv

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Djur och natur, Folktro .

  Många rönnbär ger snöig vinter och när Anders slaskar kommer julen att braska. I en ny samling i Isofs arkiv finns tusentals vädertydor och vädermärken från hela landet.

  Lämna kommentar

 • Som en bro över mörka vatten

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling .

  Staden Göteborg har precis lagom till 400-årsjubileet begåvats med en ny bro, Hisingsbron. Folkminnesarkivet tittar här närmare på broar och överfartsvägar i Göteborgsområdet.

  Lämna kommentar

 • Johan Miloš Dimitri Taikon

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling .

  I år firas den Internationella romadagen för femtionde året i rad. För att högtidlighålla dagen uppmärksammar forskningsarkivarie Charlotte Hyltén-Cavallius Johan Dimitri Taikons (1879–1950) gärning. Taikon hade en stark ställning inom den romska gruppen och kom att bli en nyckelperson i dokumentation av sagor, folklore och språk. Blogginlägget har tillkommit i samarbete med Fred Taikon, barnbarn till Johan Dimitri Taikon och ordförande för kulturföreningen É romani glinda.

  Lämna kommentar

 • Handsprit, hägg och syren – att dokumentera det förgängliga under en pandemi

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling .

  1000 fotografier. Det är summan som hitintills samlats in för att dokumentera coronapandemin vid arkivet i Uppsala. Fotografierna är tagna av Isofs medarbetare och donerade från allmänheten, från Norrbotten till Skåne och i några fall av svenskar i utlandet. Många gånger är bilden dokumenterande i sig eller genom bildsviten den ingår i, men i några fall följs den också av en kort berättelse eller kommentar som kontextualiserar det som fångats på bild – och det som kanske saknas.

  Lämna kommentar

 • Inte som andra jular

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Högtider och traditioner, Jul .

  Uteblivna eller digitala sammankomster, utomhusfiranden och julpynt som tröst – julen 2020 blev annorlunda för många. Susanne Nylund Skog har tittat närmare på de berättelser som skickats in via Isofs frågelista om jul och nyår i pandemitider.

  Lämna kommentar

 • Ett nystan av sammanhang, relationer och terapi

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Föremål, Handarbete och hantverk .

  Meditation, en källa till umgänge eller bara något som killar och sticks? Känslor och minnen förknippade till stickande och stickat är många och olika. Sofie Mortensen reflekterar kring svaren från Isofs frågelista på temat.

  Lämna kommentar

 • Stickning i arkivet

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Föremål, Handarbete och hantverk .

  I samband med Isofs pågående insamling Stickning och stickat , har Sofie Mortensen tittat närmare på vad det äldre materialet i Isofs arkivsamlingar i Göteborg berättar om stickning.

  Lämna kommentar

 • Från lyxiga kylskåp till coronabunkring

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Mat och måltider .

  Hur vi förvarar vår mat säger inte bara något om oss som personer, utan också om tiden vi lever i. Matilda Marshall fördjupar sig i resultatet av en nyligen avslutad frågelista om hemmens matförvaring, och hittar tecken på allt från teknisk utveckling till välutvecklade strategier för godisförvaring.

  Lämna kommentar

 • Samla sägner och skapa kulturarv

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Folktro, Magi, Vardagsmagi och folktro, Väsen .

  Under mellankrigstiden reste unga studenter runt i Sverige för att samla in de gamlas sägner, som man befarade skulle glömmas bort. Susanne Nylund Skog och Fredrik Skott fördjupar sig i samlande, platsfokus och om sägner verkligen är något som försvunnit.

  Lämna kommentar

 • Avhysningar, trakasserier och anpassningar

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Flytt och migration, Forskning .

  Att ha växt upp i läger och levt ett kringresande liv karaktäriserat av tillfälliga vistelser, avhysningar och uppbrott är gemensamma erfarenheter för de flesta svenska romer födda under den första dryga hälften av 1900-talet. Forskningsarkivarie Charlotte Hyltén-Cavallius berättar här om några av resultaten från forskningsprojektet I stadens utkant – svensk-romska livsberättelser och lägerplatser från 1900-talet .

  Lämna kommentar

 • Det är roligt att flytta, det måste hända saker i livet då och då

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Flytt och migration .

  Under 2018 samlade Isof in berättelser om att flytta. Berättelserna rymmer egna flyttar och andras, glädje och sorg, humoristiska anekdoter och smärtsamma erfarenheter.

  Lämna kommentar

 • Vem var Lucia?

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Folktro, Högtider och traditioner, Jul, Utklädningstraditioner, Årets högtider .

  Dagens vitklädda lucia med ljus i hår skred in i den folkliga traditionen ganska nyligen. Tommy Kuusela tittar närmare på de många tolkningar som har funnits om vem luciagestalten tänktes vara i bondesamhället.

  Lämna kommentar

 • Karl Gösta Gilstring – en storsamlare

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling .

  Karl Gösta Gilstrings efterlämnade samling innehåller tiotusentals uppteckningar insamlade under ett halvt sekel. Susanne Nylund Skog berättar om en hängiven samlare av folkminnen.

  Lämna kommentar