- Startsida
- Lär dig mer
- Bloggar
- Folkminnesbloggen
Folkminnesbloggen
En blogg om skatter och kunskaper från arkiven
Filtrerat på: Årets högtider. Nollställ filtrering
-
Säsong för både semmelälskare och traditionalister
Nu pågår semmelsäsongen för fullt, och det är en tradition som många uppmärksammar. Men när man bör äta semlor, och vad som egentligen ska räknas som en semla – där går åsikterna isär.
-
Julbocken – en skrämmande föregångare till jultomten
Vem är egentligen julbocken och var kommer han från? Här tittar vi närmare på jultomtens föregångare.
-
Luciatåg – en levande tradition i ständig förändring
I Isofs arkiv finns ett rikt material om luciafirandets brokiga och föränderliga historia. En ny webbfrågelista visar att luciatåget är en levande tradition och luciafirandet en högtid som många uppmärksammar och uppskattar.
-
Midsommarnattens magi
Ritualer, tydor, mystiska blommor och eftertraktad dagg... Forskningsarkivarie Tommy Kuusela gör ett djupdyk i folktro kopplad till midsommar.
-
Tradition och modernitet i julkalendern
I radion sändes den första svenska adventskalender år 1957. Några år senare började adventskalendrarna – senare julkalendrarna –i tv. Med åren har julkalendern blivit till en ritual som inte bara markerar dagarna fram till julafton utan också, på sitt sätt, synliggör julens många traditioner.
-
Vem var Lucia?
Dagens vitklädda lucia med ljus i hår skred in i den folkliga traditionen ganska nyligen. Tommy Kuusela tittar närmare på de många tolkningar som har funnits om vem luciagestalten tänktes vara i bondesamhället.
-
Hemvändarkvällar i juletid
Juldagen och annandag jul är på flera håll i landet kända som de stora ”hemvändarkvällarna” då de som har flyttat från orten, men som har familj kvar, kommer hem och firar jul och samtidigt passar på att gå ut och träffa gamla vänner och bekanta. Lina Midholm har följt traditionens uppkomst och spridning.
-
Hur kom jultomten till Sverige?
Våra dagars jultomte är inte särskilt gammal när det kommer till jultraditioner, men hans rötter går att spåra ända till 200-talets Mindre Asien. Tommy Kuusela dyker ned i tomtens långa och brokiga historia.
Om bloggen
Våra folkminnesarkiv bloggar om verksamheten och materialet i samlingarna.