- Startsida
- Lär dig mer
- Bloggar
- Folkminnesbloggen
Folkminnesbloggen
En blogg om skatter och kunskaper från arkiven
Filtrerat på: Folktro. Nollställ filtrering
-
Trähästar och dalahästar i arkivens lekfulla stallar
Dalahästen är ett levande kulturarv med lång historia som hantverk, prydnad, leksak, handelsvara, symbol och souvenir. Marlene Hugoson dyker ner i Isofs arkiv och följer dalahästens vandring genom mytologi, folklore, konst och historia.
-
Drottning Omma och Rödgavelsjätten
Dimmornas drottning Omma är en välkänd figur i den östgötska folktroskatten, och i Isofs arkiv finns många berättelser om henne.
-
Folkloristiska klassiker 3: Nordisk jul, del 1 och 2
I en serie blogginlägg botaniserar forskningsarkivarie Tommy Kuusela och avdelningschef Fredrik Skott, båda själva hängivna boksamlare, bland floran av mer eller mindre kända böcker av svenska folklorister och folkminnessamlare. Det här är tredje delen i denna serie och den utvalda boken är Hilding Celanders Nordisk jul (1928).
-
Vintermörker, Kyndelsmässodag och sovande björnar
Emma Pettersson Juntti, praktikant på institutet för språk och folkminnen i Uppsala skriver om folktro, föreställningar och traditioner under den mörkaste och kallaste tiden på året.
-
Folkloristiska klassiker 1: Gammal folktro från Gagnef i Dalarne
Vill man fördjupa sig i äldre tiders folkliga kultur är folkminnesarkiven en given utgångspunkt, en annan är den flora av både äldre och yngre samlingar och studier som redan finns utgivna. I en serie blogginlägg botaniserar forskningsarkivarie Tommy Kuusela och avdelningschef Fredrik Skott, båda själva hängivna boksamlare, bland floran av mer eller mindre kända böcker av svenska folklorister och folkminnessamlare. Först ut är Anders Gagnérs bok Gammal folktro från Gagnef i Dalarne (1918).
-
Skade och Ull – två mytiska skidlöpare i Norden
Så här i skidåkartider vänder vi blicken mot vår mytiska forntid och våra två äldsta namngivna skidåkare från Norden – Skade och Ull.
-
Julbocken – en skrämmande föregångare till jultomten
Vem är egentligen julbocken och var kommer han från? Här tittar vi närmare på jultomtens föregångare.
-
Väderprognoser från Isofs arkiv
Många rönnbär ger snöig vinter och när Anders slaskar kommer julen att braska. I en ny samling i Isofs arkiv finns tusentals vädertydor och vädermärken från hela landet.
-
När ugglan säger klävitt
Föreställningen om att ugglan förebådar död var i äldre tid vida spridd, men folkminnessamlingarna berättar mer om de gåtfulla och nattaktiva ugglorna. Bland annat om dess skyddande funktion och hur dess beteende kunde avslöja väderleken. I det här inlägget diskuterar Isofs forskningsarkivarier, Marlene Hugoson, Annika Karlholm och Tommy Kuusela, ugglan i den folkliga föreställningsvärlden.
-
Midsommarnattens magi
Ritualer, tydor, mystiska blommor och eftertraktad dagg... Forskningsarkivarie Tommy Kuusela gör ett djupdyk i folktro kopplad till midsommar.
-
Enen, korset och Gunnar Arnborg
Ett spår av en kärleksstid, ett hem för en ande eller boskapets vakt? Lina Midholm berättar om den mytomspunna enen som till viss del flyttade in i hennes hem.
-
Samla sägner och skapa kulturarv
Under mellankrigstiden reste unga studenter runt i Sverige för att samla in de gamlas sägner, som man befarade skulle glömmas bort. Susanne Nylund Skog och Fredrik Skott fördjupar sig i samlande, platsfokus och om sägner verkligen är något som försvunnit.
-
Att bota hosta i äldre tid
Att “kyssa ett vackert fruntimmer flere gånger” eller “ta in en tesked tjära, som den är”? Praoeleven Victor Håkansson Drevin har tittat närmre på huskurer ur arkivet.
-
Blodiga trollformler
I den döde Albert Sanders västficka fanns en papperslapp med blodstänkta, och förmodligen flitigt använda, trollformler som skulle stilla blod, döva värk och lindra ormhugg. Detta spännande arkivmaterial samlades in av folkminnesinsamlaren Gustaf Ericsson under andra hälften av 1800-talet, och finns än i dag kvar i Isofs arkiv.
-
Drakar – ständigt aktuella väsen
Det tredje och sista blogginlägget om Game of Thrones i arkiven handlar om tv-seriens signaturväsen – draken. Daenerys Targaryen är inte ensam om sin vurm för drakar, det är ett väsen som skrämt och fascinerat oss i tusentals år.
-
White walkers, draugar och spöksoldater
Game of thrones i arkiven 2/3
-
Kärleksmagi genom tiderna
Från signerier och dekokter till K-brunnar och dejtingappar. Längtan efter kärlek är allmänmänsklig, och i alla tider har vi försökt hjälpa naturen lite på traven. Tommy Kuusela tittar närmare på kärleksmagi genom tiderna.
-
Vem var Lucia?
Dagens vitklädda lucia med ljus i hår skred in i den folkliga traditionen ganska nyligen. Tommy Kuusela tittar närmare på de många tolkningar som har funnits om vem luciagestalten tänktes vara i bondesamhället.
-
Kappa – ett japanskt folktroväsen
Kappa i japansk folktro var från början ett hotfullt och olycksbådande väsen som mer och mer har tagit skepnaden av en gullig figur för att passa in i dagens japanska samhälle. Tommy Kuusela har rest runt i kappas hemland.
-
Hur kom jultomten till Sverige?
Våra dagars jultomte är inte särskilt gammal när det kommer till jultraditioner, men hans rötter går att spåra ända till 200-talets Mindre Asien. Tommy Kuusela dyker ned i tomtens långa och brokiga historia.
-
Skrämselväsen i äldre tid
Förr i tiden, och kanske även i dag, var det vanligt att vuxna tog till påhittade skräckgestalter för att skrämma barn till lydnad eller för att skydda dem från farliga platser. Tommy Kuusela har grottat ner sig i bäckahästen, brunnsgubben och andra vanliga skrämselväsen.
-
Häxhatten
Medan påskens häxor bär huckle, har halloweenhäxan en hög, spetsig hatt. Fredrik Skott tittar närmare på häxhattens historia och dess roll i vårt moderna halloweenfirande.
-
Skatan
Skatan är en vanlig fågel i Sverige och den finns med i flera av våra folkminnesuppteckningar. I folktron har skatan förknippats med både lycka och olycka.
-
Regnbågen
Regnbågen har fascinerat oss i alla tider. I svensk folktro finns många föreställningar om det färgglada naturfenomenet.
-
Digerdöden
Minnet av digerdöden levde kvar länge i folktraditionen. Här tittar vi närmare på sägner runt den förödande farsoten.
Om bloggen
Våra folkminnesarkiv bloggar om verksamheten och materialet i samlingarna.