Folkminnesbloggen

En blogg om skatter och kunskaper från arkiven

Filtrerat på: Folktro. Nollställ filtrering

 • Mylingen

  Publicerat: . Kategorier: Folktro .

  Låter benämningen myling bekant? I så fall kanske det kan vara på grund av att du tänker på de återkommande spökhistorierna i Astrid Lindgrens barnböcker. Jag själv minns hur olika väsen var återkommande inslag i böckerna och filmerna om Emil i Lönneberga. Där berättar Krösa-Maja spökhistorier om alla möjliga väsen för att skrämma upp barnen, däribland nämner hon mylingen.

  Lämna kommentar

 • Trähästar och dalahästar i arkivens lekfulla stallar

  Publicerat: . Kategorier: Djur och natur, Folktro, Föremål, Handarbete och hantverk .

  Dalahästen är ett levande kulturarv med lång historia som hantverk, prydnad, leksak, handelsvara, symbol och souvenir. Marlene Hugoson dyker ner i Isofs arkiv och följer dalahästens vandring genom mytologi, folklore, konst och historia.

  Lämna kommentar

 • Drottning Omma och Rödgavelsjätten

  Publicerat: . Kategorier: Folktro .

  Dimmornas drottning Omma är en välkänd figur i den östgötska folktroskatten, och i Isofs arkiv finns många berättelser om henne.

  Lämna kommentar

 • Folkloristiska klassiker 3: Nordisk jul, del 1 och 2

  Publicerat: . Kategorier: Folktro .

  I en serie blogginlägg botaniserar forskningsarkivarie Tommy Kuusela och avdelningschef Fredrik Skott, båda själva hängivna boksamlare, bland floran av mer eller mindre kända böcker av svenska folklorister och folkminnessamlare. Det här är tredje delen i denna serie och den utvalda boken är Hilding Celanders Nordisk jul (1928).

  Lämna kommentar

 • Vintermörker, Kyndelsmässodag och sovande björnar

  Publicerat: . Kategorier: Folktro .

  Emma Pettersson Juntti, praktikant på institutet för språk och folkminnen i Uppsala skriver om folktro, föreställningar och traditioner under den mörkaste och kallaste tiden på året.

  Lämna kommentar

 • Folkloristiska klassiker 1: Gammal folktro från Gagnef i Dalarne

  Publicerat: . Kategorier: Folktro .

  Vill man fördjupa sig i äldre tiders folkliga kultur är folkminnesarkiven en given utgångspunkt, en annan är den flora av både äldre och yngre samlingar och studier som redan finns utgivna. I en serie blogginlägg botaniserar forskningsarkivarie Tommy Kuusela och avdelningschef Fredrik Skott, båda själva hängivna boksamlare, bland floran av mer eller mindre kända böcker av svenska folklorister och folkminnessamlare. Först ut är Anders Gagnérs bok Gammal folktro från Gagnef i Dalarne (1918).

  Lämna kommentar

 • Skade och Ull – två mytiska skidlöpare i Norden

  Publicerat: . Kategorier: Folktro .

  Så här i skidåkartider vänder vi blicken mot vår mytiska forntid och våra två äldsta namngivna skidåkare från Norden – Skade och Ull.

  Lämna kommentar

 • Julbocken – en skrämmande föregångare till jultomten

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Högtider och traditioner, Jul, Årets högtider .

  Vem är egentligen julbocken och var kommer han från? Här tittar vi närmare på jultomtens föregångare.

  Lämna kommentar

 • Väderprognoser från Isofs arkiv

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Djur och natur, Folktro .

  Många rönnbär ger snöig vinter och när Anders slaskar kommer julen att braska. I en ny samling i Isofs arkiv finns tusentals vädertydor och vädermärken från hela landet.

  Lämna kommentar

 • När ugglan säger klävitt

  Publicerat: . Kategorier: Djur och natur, Folktro, Vardagsmagi och folktro .

  Föreställningen om att ugglan förebådar död var i äldre tid vida spridd, men folkminnessamlingarna berättar mer om de gåtfulla och nattaktiva ugglorna. Bland annat om dess skyddande funktion och hur dess beteende kunde avslöja väderleken. I det här inlägget diskuterar Isofs forskningsarkivarier, Marlene Hugoson, Annika Karlholm och Tommy Kuusela, ugglan i den folkliga föreställningsvärlden.

  Lämna kommentar

 • Midsommarnattens magi

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Högtider och traditioner, Magi, Årets högtider .

  Ritualer, tydor, mystiska blommor och eftertraktad dagg... Forskningsarkivarie Tommy Kuusela gör ett djupdyk i folktro kopplad till midsommar.

  Lämna kommentar

 • Enen, korset och Gunnar Arnborg

  Publicerat: . Kategorier: Berättande och berättelser, Folktro, Föremål, Magi, Vardagsmagi och folktro .

  Ett spår av en kärleksstid, ett hem för en ande eller boskapets vakt? Lina Midholm berättar om den mytomspunna enen som till viss del flyttade in i hennes hem.

  Lämna kommentar

 • Samla sägner och skapa kulturarv

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Folktro, Magi, Vardagsmagi och folktro, Väsen .

  Under mellankrigstiden reste unga studenter runt i Sverige för att samla in de gamlas sägner, som man befarade skulle glömmas bort. Susanne Nylund Skog och Fredrik Skott fördjupar sig i samlande, platsfokus och om sägner verkligen är något som försvunnit.

  Lämna kommentar

 • Att bota hosta i äldre tid

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Vardagsmagi och folktro .

  Att “kyssa ett vackert fruntimmer flere gånger” eller “ta in en tesked tjära, som den är”? Praoeleven Victor Håkansson Drevin har tittat närmre på huskurer ur arkivet.

  Lämna kommentar

 • Blodiga trollformler

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Magi, Vardagsmagi och folktro .

  I den döde Albert Sanders västficka fanns en papperslapp med blodstänkta, och förmodligen flitigt använda, trollformler som skulle stilla blod, döva värk och lindra ormhugg. Detta spännande arkivmaterial samlades in av folkminnesinsamlaren Gustaf Ericsson under andra hälften av 1800-talet, och finns än i dag kvar i Isofs arkiv.

  Lämna kommentar

 • Drakar – ständigt aktuella väsen

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Väsen .

  Det tredje och sista blogginlägget om Game of Thrones i arkiven handlar om tv-seriens signaturväsen – draken. Daenerys Targaryen är inte ensam om sin vurm för drakar, det är ett väsen som skrämt och fascinerat oss i tusentals år.

  Lämna kommentar

 • White walkers, draugar och spöksoldater

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Sjukdom och död, Väsen .

  Game of thrones i arkiven 2/3

  Lämna kommentar

 • Kärleksmagi genom tiderna

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Magi, Vardagsmagi och folktro .

  Från signerier och dekokter till K-brunnar och dejtingappar. Längtan efter kärlek är allmänmänsklig, och i alla tider har vi försökt hjälpa naturen lite på traven. Tommy Kuusela tittar närmare på kärleksmagi genom tiderna.

  Lämna kommentar

 • Vem var Lucia?

  Publicerat: . Kategorier: Arkiv och insamling, Folktro, Högtider och traditioner, Jul, Utklädningstraditioner, Årets högtider .

  Dagens vitklädda lucia med ljus i hår skred in i den folkliga traditionen ganska nyligen. Tommy Kuusela tittar närmare på de många tolkningar som har funnits om vem luciagestalten tänktes vara i bondesamhället.

  Lämna kommentar

 • Kappa – ett japanskt folktroväsen

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Väsen .

  Kappa i japansk folktro var från början ett hotfullt och olycksbådande väsen som mer och mer har tagit skepnaden av en gullig figur för att passa in i dagens japanska samhälle. Tommy Kuusela har rest runt i kappas hemland.

  Lämna kommentar

 • Hur kom jultomten till Sverige?

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Högtider och traditioner, Jul, Väsen, Årets högtider .

  Våra dagars jultomte är inte särskilt gammal när det kommer till jultraditioner, men hans rötter går att spåra ända till 200-talets Mindre Asien. Tommy Kuusela dyker ned i tomtens långa och brokiga historia.

  Lämna kommentar

 • Skrämselväsen i äldre tid

  Publicerat: . Kategorier: Barn och skola, Folktro, Vardagsmagi och folktro, Väsen .

  Förr i tiden, och kanske även i dag, var det vanligt att vuxna tog till påhittade skräckgestalter för att skrämma barn till lydnad eller för att skydda dem från farliga platser. Tommy Kuusela har grottat ner sig i bäckahästen, brunnsgubben och andra vanliga skrämselväsen.

  Lämna kommentar

 • Häxhatten

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Föremål, Högtider och traditioner, Påsk, Utklädningstraditioner .

  Medan påskens häxor bär huckle, har halloweenhäxan en hög, spetsig hatt. Fredrik Skott tittar närmare på häxhattens historia och dess roll i vårt moderna halloweenfirande.

  Lämna kommentar

 • Skatan

  Publicerat: . Kategorier: Djur och natur, Folktro, Vardagsmagi och folktro .

  Skatan är en vanlig fågel i Sverige och den finns med i flera av våra folkminnesuppteckningar. I folktron har skatan förknippats med både lycka och olycka.

  Lämna kommentar

 • Regnbågen

  Publicerat: . Kategorier: Djur och natur, Folktro, Vardagsmagi och folktro .

  Regnbågen har fascinerat oss i alla tider. I svensk folktro finns många föreställningar om det färgglada naturfenomenet.

  Lämna kommentar

 • Digerdöden

  Publicerat: . Kategorier: Folktro, Sjukdom och död .

  Minnet av digerdöden levde kvar länge i folktraditionen. Här tittar vi närmare på sägner runt den förödande farsoten.

  Lämna kommentar