Språkseminarium meänkieli 2019

Det första seminariet i meänkieli hölls i Uppsala den 11 november 2019. Här kan du läsa mer om programmet och ta del av presentationer.

Språkseminarium i meänkieli 2019.

Seminariet ägde rum i Uppsala den 11 november.

Program

Här finns seminarieprogrammet att ladda ner Pdf, 228.3 kB, öppnas i nytt fönster., det innehåller beskrivningar av programpunkterna och föreläsarna. Nedan finns några av föredragshållarnas presentationer.

Utbildningsradion filmade seminariet och det finns att se i sin helhet på UR:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Birgitta Rantatalo: Om meänkielis dialekter Pdf, 169.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Finns det dialekter i meänkieli? Var talas de? På vilket sätt skiljer de sig från varandra? Finns det många likheter? Birgitta Rantatalo, som bland annat har lett projekt om ortnamn och om en ordbok för meänkieli, berättar om detta.

Anne-Mari Angeria: Minoritetsspråksarbete i Luleå kommun

Luleå är sedan tidigare förvaltningsområde för finska och 2018 blev kommunen även förvaltningsområde för meänkieli och samiska. Hur arbetar en sprillans ny förvaltningsområdeskommun med meänkieli?

Viktoria Björklund och Nils-Bertil Heikka: Minoritetsspråkarbete i Luleå kommun Pdf, 2.3 MB, öppnas i nytt fönster.

I augusti 2019 var Luleå kommun mycket i medierna. Då öppnades Charlottendals förskolas flerspråkiga verksamhet. Viktoria Björklund och Nils-Bertil Heikka pratar om vision och strategi för arbetet med nationella minoriteter inom förskola och skola.

Tommy Kuusela: Folktro i Tornedalen Pdf, 4.7 MB, öppnas i nytt fönster.

Isofs arkiv innehåller mängder av berättelser, insamlade från olika delar av Sverige, från andra hälften av 1800-talet fram till idag. Det finns ett spännande material från Tornedalen, som är ett av de traditionella områdena för meänkieli. Forskningsarkivarie Tommy Kuusela berättar om folkliga föreställningar, skrock och väsen från Tornedalen med utgångspunkt i arkivsamlingarna.