Språkrådsbloggen

Det finaste priset en myndighet kan få

Varje år i början av februari är det extra spännande att jobba som klarspråksansvarig på Språkrådet. Man rycker till varje gång det plingar i inkorgen. Oj, där kom det en! Och titta, en till! Det som kommer är nomineringar till Klarspråkskristallen.

Klarspråkskristallen är det finaste pris man kan få om man arbetar med begripliga texter i det offentliga Sverige. En vacker kristall, ett diplom och en rejäl blombukett. Ur en ministers hand. Utdelning varje år i maj på vår konferens Språkrådsdagen.

Den allra första Klarspråkskristallen delades ut redan 1998. Då var det Försäkringskassan i Västerås som hade lyckats omvandla komplicerade regler till begripliga texter för allmänheten. Året efter gick priset till Boverket som arrangerat ett språkår. Sedan dess har det delats ut kristaller i princip vartenda år. Förra året, 2021, var det Skatteverket som belönades för sitt arbete med snabbt framtagen information om stödåtgärder under pandemin, året innan gick priset till Konsument- och medborgarservice i Göteborgs stad. Olika organisationer som alla på olika sätt underlättat kommunikationen med medborgarna, i enlighet med klarspråksparagrafen i språklagen: Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt.

Ibland kan man se en klarspråkskristall skymta förbi i vardagen. I ett nyhetsinslag intervjuas en person på Riksbanken, och i bakgrunden står deras kristall! Om du har ett ärende till Södertörns tingsrätt kan du se en klarspråkskristall på hedersplats i entréhallen. Att få Klarspråkskristallen är något mottagaren är stolt över. Och det med rätta.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind tillsammans med representanter från Klarspråkskristallenvinnaren Skatteverket: Camilla Lindholm och Sandra Hvarfner.

Skatteverket fick Klarspråkskristallen 2019. Här kultur- och demokratiminister Amanda Lind med Camilla Lindholm och Sandra Hvarfner från Skatteverket.

Ett syfte med priset är att inspirera andra organisationer att dra igång eller intensifiera sitt arbete med begripliga texter. De goda exempel som vinnarna berättar om ger hjälp och stöd. Man får argument som visar språkvårdens och klarspråkets värde. Man behöver inte börja från noll utan kan använda redan beprövade metoder. Kanske kan man till och med sätta upp som mål för arbetet att en gång själv vinna Klarspråkskristallen.

Men vem är det som bestämmer vilka som vinner, undrar du kanske. Är det vi på Språkrådet? Nej. Varje år utser vi en oberoende jury. Det är kloka personer från olika delar av samhället. Det kan vara en domare, en professor, en språkvårdare, en journalist och en kommunikatör. Någon från en kommun och någon från myndighetsvärlden. Sammansättningen beror på vilket tema årets kristall har, och vad som behöver tas hänsyn till. Jurymedlemmarna läser alla nomineringar och håller sedan ett sammanträde för att utse vinnaren och formulera motiveringen. Vi klarspråksansvariga på Språkrådet är med på mötet, men lägger oss inte i beslutsprocessen.

Det finns fortfarande tid att nominera. I år är det ett generellt tema för Klarspråkskristallen, det vill säga vi söker ett föredömligt klarspråksarbete som kan inspirera andra. Jag hoppas att det fortsätter att rassla till i inkorgen. Sista chansen att lämna in en nominering är måndag den 14 februari. Ta nu chansen! Kanske är det ni som får ta emot priset från ministern den 11 maj och sedan stolt kan visa upp en kristall i entréhallen.

/Ingrid Olsson