Språkrådsbloggen

Om aktuella ord och språkfrågor i dagens svenska

Filtrerat på: Klarspråk. Nollställ filtrering

 • Uppdraget: vaccininformation till alla

  Publicerat: . Kategorier: Corona, Klarspråk .

  Vintern 2020/21 ställdes vi på Folkhälsomyndigheten inför ett svårt uppdrag: Se till att hela den svenska allmänheten fick tillgång till samlad och lättillgänglig information om vaccination mot covid-19. För att lyckas med det krävdes klarspråkssatsningar.

  Lämna kommentar

 • Det finaste priset en myndighet kan få

  Publicerat: . Kategorier: Klarspråk, Språkvård .

  Varje år i början av februari är det extra spännande att jobba som klarspråksansvarig på Språkrådet. Man rycker till varje gång det plingar i inkorgen. Oj, där kom det en! Och titta, en till! Det som kommer är nomineringar till Klarspråkskristallen.

  Lämna kommentar

 • Barbro Ehrenberg-Sundin föregångare i klarspråksarbetet

  Publicerat: . Kategorier: Klarspråk, Språkvård .

  Barbro Ehrenberg-Sundin har avlidit. Barbro tillhörde den första kullen språkkonsulter, var språkexpert i Regeringskansliet i många år och en av initiativtagarna till Klarspråksgruppen och Klarspråkskristallen. Hon gjorde dessutom stora insatser för EU-språkvården.

  Lämna kommentar

 • Ord i coronans spår: Klarspråk ska både talas och skrivas

  Publicerat: . Kategorier: Corona, Klarspråk .

  I klarspråksarbete ligger oftast fokus på skriftspråket, eftersom det framför allt är genom texter som myndigheter kommunicerar. Men språklagen skiljer inte på tal och skrift när den slår fast att språket ska vara begripligt. Det här inlägget tar upp några aspekter av muntligt klarspråk som kan vara viktiga att tänka på när man kommunicerar under coronapandemin.

  Lämna kommentar

Om bloggen

I Språkrådsbloggen skriver Språkrådets språkvårdare och terminologer i svenska om aktuella ord och språkfrågor.