- Startsida
- Stöd och språkråd
- Vägledningar
- Arbeta med klarspråk
- Klarspråkskristallen
- Kristallvinnare
Kristallvinnare
Här presenteras samtliga tidigare vinnare av Klarspråkskristallen.
2022: Arbetsförmedlingen
Klarspråkskristallen gick till Arbetsförmedlingen för ett föredömligt och genomgripande klarspråksarbete som andra kan inspireras av
.
- Se pressmeddelande 2022
- Se artikel i Klarspråk 2/2022: Viktigt att cheferna är med på tåget

Klarspråkskristallen 2022 delades ut på Språkrådsdagen den 11 maj. Här syns prisutdelaren kulturminister Jeanette Gustafsson tillsammans med Arbetsförmedlingens Marianne Ek, Louise Törnqvist, Lisen Almgren och Päivi Korhonen Carlberg. Foto: Isof.
Film: Klarspråksarbetet på Arbetsförmedlingen
I den här filmen från Arbetsförmedlingen berättar de själva om klarspråksarbetet på myndigheten.
2021: Skatteverket
Klarspråkskristallen gick till Skatteverket ”för ett gediget och systematiskt klarspråksarbete som fungerar även i kristider”.
- Se pressmeddelande 2021
Öppnas i nytt fönster.
- Se artikel i Klarspråk 2/2021: Väloljat samarbete och välriktade klarspråksinsatser
Öppnas i nytt fönster.
- Podd: I poddavsnittet Klarspråk – enkelt och begripligt med mottagaren i centrum
Öppnas i nytt fönster. berättar Camilla Lindholm mer om Skatteverkets klarspråksarbete.
%20Klarspr%C3%A5kskristallen-2021_Skatteverket_web.jpg)
Camilla Lindholm från Skatteverket tog emot utmärkelsen på Språkrådsdagen. Här tillsammans med moderator Lena Lind Palicki som håller i diplomet.
2020: Konsument- och medborgarservice i Göteborgs stad
Klarspråkskristallen gick till Konsument- och medborgarservice i Göteborgs stad för ett gediget klarspråksarbete med medborgarna i fokus.
2019: Skatteverket
Klarspråkskristallen 2019 gick till Skatteverket för ett inspirerande och framgångsrikt klarspråksarbete med medborgarna i fokus.
- Se pressmeddelande 2019
Pdf, 128.3 kB, öppnas i nytt fönster.
- Se artikel i Klarspråk 2/2019: Skatteverket skriver tillsammans, för alla
Öppnas i nytt fönster.
2018: Vårdguiden
Klarspråkskristallen 2018 hade temat ”klarspråk i vård och omsorg” och tilldelades 1177 Vårdguiden för deras inspirerande klarspråksarbete med webbplatserna 1177.se och umo.se.
2017: Södertörns tingsrätt
År 2017 var temat "föredömligt klarspråksarbete". Klarspråkskristallen gick till Södertörns tingsrätt för deras långsiktiga och systematiska arbete med att skriva begripliga domar och beslut.
2016: Sundsvalls kommun
Klarspråkskristallen 2016 hade temat klarspråk i e-tjänster
. Vinnare blev Sundsvalls kommun, för e-tjänsten Skolskjuts.
2015: Västra Götalandsregionen
År 2015 fick Västra Götalandsregionen Klarspråkskristallen för sitt föredömliga klarspråksarbete.
2014: Jordbruksverket
Klarspråkskristallen 2014 hade temat ”visad effekt av klarspråksarbete”. Vinnare blev Jordbruksverket.
2013: Åklagarmyndigheten
År 2013 sökte vi en föredömlig text som tagits fram med hjälp av ett gediget klarspråksarbete. Vinnare blev Åklagarmyndigheten, för sitt arbete med klarare gärningsbeskrivningar. Se Klarspråk 2/2013 Öppnas i nytt fönster.
2012: Arbetsmiljöverket
År 2012 var temat ”Klarspråk inte bara för majoriteten – hur vi når ut med information på andra språk än svenska”. Arbetsmiljöverket fick priset för en genomtänkt kampanj om arbetsmiljö och säkerhet, riktad till utländska byggnadsarbetare i Sverige. Se Klarspråk 2/2012. Öppnas i nytt fönster.
2011: Helsingborgs stad och Verket för högskoleservice
Klarspråkskristallen 2011 delades mellan Helsingborgs stad och Verket för högskoleservice, som bägge skapat ett arbetssätt för webbutveckling som gynnar såväl medborgarna som den egna organisationen. Se Klarspråk 2/2011. Öppnas i nytt fönster.
2010: Hovrätten för Västra Sverige och Centrala studiestödsnämnden (CSN)
År 2010 delades två klarspråkskristaller ut, i två skilda kategorier. Vinnare i kategorin domar och domstolsbeslut var Hovrätten för Västra Sverige, tack vare en dom som trots ett komplicerat innehåll är skriven på ett pedagogiskt och nyskapande sätt. Vinnare i kategorin webbtexter var Centrala studiestödsnämnden (CSN), för myndighetens lättillgängliga och pedagogiskt utformade webbinformation och det systematiska arbete som ligger bakom den. Se Klarspråk 2/2010 Öppnas i nytt fönster..
2009: Riksbanken
Klarspråkskristallen 2009 gick till Riksbanken. Temat var ”Klarspråk i rapporter – sammanfattningen som viktigt verktyg”. Riksbanken tilldelades kristallen för arbetet med rapporterna ”Riksbankens penningpolitiska rapport” och ”Finansiell stabilitet”. Se Klarspråk 2/2009. Öppnas i nytt fönster.
2008: Försäkringskassan
Klarspråkskristallen 2008 gick till Försäkringskassan. Årets tema var ”Beslut vi begriper” och Försäkringskassan fick priset för sitt nära och prestigelösa samarbete mellan jurister och språkvårdare som lett fram till pedagogiska och genomtänkta riktlinjer för hur beslut ska skrivas på Försäkringskassan. Se Klarspråk 2/2008. Öppnas i nytt fönster.
2007
År 2007 delades ingen klarspråkskristall ut, eftersom klarspråksverksamheten då nyligen flyttat från Regeringskansliet till Språkrådet.
2006: Centrala studiestödsnämnden (CSN)
Klarspråkskristallen 2006 gick till Centrala studiestödsnämnden (CSN) för projektet "Kvalitet i CSN:s e-post". Hederspriset Lilla klarspråkskristallen gick till Jordbruksverket för ett pedagogiskt informationsmaterial om EU-stöd för lantbrukare.
2005: Skatteverket i Västerås och i Örebro
Klarspråkskristallen 2005 gick till Skatteverket i Västerås och i Örebro, för det annorlunda projektet Språkdialogen där man bjudit in allmänheten för att testa handläggarnas texter. Hederspriset Lilla klarspråkskristallen gick till Karlstads kommun för långsiktigt och ambitiöst språkvårdsarbete och till eldsjälen Nils-Inge Enlund för hans enträgna arbete med att stärka teckenspråkets ställning.
2004: Karin Carlson, biträdande professor i mikrobiologi vid Uppsala universitet
Klarspråkskristallen 2004 gick till Karin Carlson, biträdande professor i mikrobiologi vid Uppsala universitet, för hennes ovanliga och viktiga insatser för att motverka att svenskan slås ut av engelskan inom naturvetenskaplig forskning och högre utbildning. Handikappombudsmannen (webbprojekt) och Norrköpings kommun (enträget språkvårdsarbete som gett resultat) fick hederspriset Lilla klarspråkskristallen.
2003: Skattemyndigheten i Linköping
År 2003 gick Klarspråkskristallen till Skattemyndigheten i Linköping för en föredömligt grundlig, systematisk och kunnig översyn av brev och skrivelser till medborgare och företag. En liten kristall gick till nämndsekreteraren Anita Pospisil på Bromma stadsdelsförvaltning.
2002: Kommittén om vård i livets slutskede
Klarspråkskristallen 2002 gick till Kommittén om vård i livets slutskede för ett välskrivet betänkande. Var sin liten klarspråkskristall fick Riksskatteverket (träget klarspråksarbete) och Socialstyrelsen (för att de arbetar med att integrera, inspirera och införliva språkvården i arbetet).
2001: Stig Wallerman, informationschef i Borås kommun
Klarspråkskristallen 2001 gick till Stig Wallerman, informationschef i Borås kommun för klara och begripliga texter. Två småkristaller gick till Premiepensionsmyndigheten (informationsmaterialet i valpaketet inför premiepensionsvalet) och till Wiwi Samuelsson på Migrationsverket.
2000: Margareta Ringqvist på Statskontoret
År 2000 gick Klarspråkskristallen till Margareta Ringqvist på Statskontoret som skrivit en föredömlig rapport.
1999: Boverket
Klarspråkristallen 1999 gick till Boverket för arbetet med språkåret 1997–98.
1998: Försäkringskassan i Västerås
År 1998 delades Klarspråkskristallen ut för första gången. Priset gick till Försäkringskassan i Västerås som lyckats omvandla komplicerade regler till begripliga texter för allmänheten. Två små klarspråkskristaller gick till PRV Bolag och till Lars Bern, Naturhistoriska riksmuseet.
Kontakt
- Sidansvarig
Webbredaktören