Språkrådsbloggen

Om aktuella ord och språkfrågor i dagens svenska

Filtrerat på kategori Språkvård. Nollställ filtrering

 • Nyordet: Återförvildande

  Publicerat: . Kategorier: Nyord, Språkvård .

  Naturen är bäst på att ta hand om sig själv. Det är grundtanken i det växande samhällsfenomenet återförvildande , eller rewilding på engelska. I många projekt världen över försöker man nu återställa naturen som den var innan människan förstörde den.

  Lämna kommentar

 • Barbro Ehrenberg-Sundin föregångare i klarspråksarbetet

  Publicerat: . Kategorier: Klarspråk, Språkvård .

  Barbro Ehrenberg-Sundin har avlidit. Barbro tillhörde den första kullen språkkonsulter, var språkexpert i Regeringskansliet i många år och en av initiativtagarna till Klarspråksgruppen och Klarspråkskristallen. Hon gjorde dessutom stora insatser för EU-språkvården.

  Lämna kommentar

 • Norénorden i svenskan

  Publicerat: . Kategorier: Språkvård .

  En Norénpjäs är en pjäs av Lars Norén, men i många andra sammansättningar används förledet Norén- i överförd betydelse och står för något helt annat, ofta med psykologisk koppling.

  Lämna kommentar

 • Skriver unga sämre i dag än tidigare?

  Publicerat: . Kategorier: Språkvård .

  I Utbildningsradions program Skrivglappet ställs frågan: Har förmågan att skriva försämrats bland unga? Och nära till hands i frågan om ungas skrivförmåga har försämrats eller ej, ligger frågan om huruvida skolans svenskundervisning har försämrats eller ej. Att svenskundervisningen har förändrats för att följa med sin tid vet vi, men blev det bättre eller sämre?

  Lämna kommentar

 • Coronan föder språklig kreativitet

  Publicerat: . Kategorier: Corona, Språkvård .

  Nya fenomen i samhället föder nya ord. Med coronapandemin har vi på kort tid sett mängder av nya fenomen runt omkring oss – och därmed ett stor antal nya ord och uttryck i svenskan. Så vilka ordskapartendenser kan vi se i detta ordflöde?

  Lämna kommentar

Om bloggen

I Språkrådsbloggen skriver Språkrådets språkvårdare och terminologer i svenska om aktuella ord och språkfrågor.