Isak

Isak föddes på ön Runö i Estland år 1909. År 1944 flydde han till Sverige tillsammans med sin familj och nästan alla andra estlandssvenskar på ön.

Bröllopspar.

Isak fotograferad med sin fru Olga vid deras bröllop på Runö år 1934.

Isak bodde med sin fru och två barn på sin föräldrargård på Runö, och där arbetade han som bonde, fiskare och båtbyggare. Under andra världskriget invaderades Estland av Sovjetunionen år 1939 och två år senare ockuperades landet av Tyskland. Liksom nästan alla estlandssvenskar på Runö flydde Isak och hans familj till Sverige med flyktbåten Juhan. Gårdarna på ön lämnades över till ester från bland annat Kynö. Det skrevs kontrakt med ägarna om att de skulle komma tillbaka om några år och då skulle brukarna få en bit jord som tack.

Vi hade skrivit ett papper mellan oss, som det skulle vara. Och där var det skrivet att vi skulle komma tillbaka om tre år eller tio år eller vad det var. Då skulle de få en jordbit, eftersom de skött om djur och jord. Men det blev ju aldrig så. Vi lämnade precis allt. Djur, skörden på åkrarna, rågen och vetet var inte skuren, sängarna var till och med bäddade.

Jag tog med en klocka, för övrigt lämnade vi rubb och stubb.

Jag var så rädd för ryssen, att jag inte visste om jag skulle våga stanna kvar i Sverige, utan fortsätta till Amerika eller Kanada.