Karl Rikard

Karl Rikard föddes år 1886 i Östergötland. Under sitt liv som statare flyttade han drygt ett fyrtiotal gånger för arbete.

Par sittande i finrum.

Karl Rikard fotograferad tillsammans med sin fru på 1960-talet.

Karl Rikard Ekström föddes på julafton 1886 som första barnet till statkarlen Karl August Ekström och Hedda Carolina Lundberg. Han började arbeta som 11-åring, och större delen av sitt liv arbetade han som statare i Östergötland.

Min första årslön var 75 kronor med städjan, alltså utgjorde den egentliga årslönen 70 kronor och av den lönen fick jag 15 kronor under årets gång. Resten fick jag när tjänsteåret var slut. Så var tjänstelagen på den tiden.

Arbetstiden på sommaren började klockan 5 på morgnarna ute på fälten och fortsatte till klockan 12 då det var middag, någon rast emellan hade vi ej. På eftermiddagen gick arbetet från klockan 1 till klockan 8, under hö- och säd-skörden räckte jobbet från klockan 1 till 9–10 och ibland till 11 på kvällarna, men då gick vi och åt kvällsmat som det hette, vid åttatiden och sedan ut igen.

Tillvaron som statare innebar ständiga flyttar mellan gårdar. Karl Rikard uppskattar att han flyttat 50 gånger som statare.

Jadå tog man en plats och trodde att en skulle få det bättre. Och så många gånger, så vart det ju det att man fick aldrig tid att åka och se på bostaden, förrän man kom dit, då visste man ju inte hur den såg ut, och då var det så dags.