Folkminnesbloggen

Praktik, Folke och guldkorn ur arkivet

Isofs digitala folkminnesamling Folke innehåller som bekant en uppsjö diverse uppteckningar som berör allt från bondelivets sådd och skörd, till folkmedicin mot gulsot, till firandet av årets alla högtider. Det berör det centrala i människans vardag och hur livet har cirkulerat kring det lokala samhället och folktron som byggts upp genom tiderna.

Jag är nu halvvägs genom min praktik på Isof i Göteborg och har under min tid transkriberat hundratals små handskrivna lappar i Folke. Ibland är de svårtydda, stundtals oläsliga, men de har alltid någonting intressant eller underhållande att berätta. Jag tänkte därför dela med mig av några guldkorn som jag har hittat i arkivet.

Hemkomst från fisketur vid Shetlandsöarna

Den första uppteckningen är skriven av James W. Hendry (notera det extravaganta krullet på J:et) år 1947 och handlar om hur det gick till när storsjöfiskarna kom hem från sin fisketur vid Shetlandsöarna, Hebriderna eller den så kallade ”Norska Rännan”.

Efter sex veckors fiskande bar resan direkt till Storsjöfiskarnas Försäljningsförenings utvalda fiskberedare på Tjörn och Orust. Här lastade de av från 20 till uppemot 45 ton långa som skulle rensas och saltas för att sedan skickas till försäljning. År 1938 levererade runt 600 fiskare nästan hela 3000 ton fisk till fiskberedarnas bryggor.

Vidare berättas hur långan förbereddes, hur den huvudkapades och hur karlar med vana händer och stora breda knivar rensade och fileade den innan den lades i sumpar för utblötning. Inne i salterierna togs långan emot av de kvinnliga arbetarna som spände fisken på speciellt tillverkade träspjälor för torkning. Efter två veckors torkning skar man ut spjälorna och fisken skickades till grossisterna. Enligt uppteckningen gick det åt 5,2kg färsklånga till 1kg färskspilad spillånga och till 1kg sjösaltad spillånga gick det åt 3,5kg.

Ur uppteckning IFGH 5178 s. 24-28. Länk till annan webbplats.

Accessionsnummer IFGH 5178, s. 24

Klicka på bilden för att läsa hela uppteckningen IFGH 5178, s. 24-28 i arkivtjänsten Folke.

Midsommarritual för riklig skörd

Ett något mer humoristiskt inslag hittar vi i uppteckning IFGH 983 på sidan 20 där Anders Johan Johansson berättar om en midsommarritual som skulle ge riklig skörd.

Ritualen gick ut på att bondgubben och hans hustru skulle krypa helt nakna efter varandra kring gården. Ju närmare gubben kunde krypa efter sin hustru, desto bättre skörd skulle det bli. Man får hoppas att det var att krypa på gräs och inte över en grusbeklädd gårdsplan som gällde, annars hade knäna förmodligen inte mått så bra efteråt.

Handskriven arkivuppteckning, IFGH 983 s. 20.

Klicka på bilden för att läsa hela uppteckningen IFGH 983 s. 20 i arkivtjänsten Folke.

Gåtor från 1800-talet

Ytterligare lustigheter får vi höra om från berättaren A. P. Lindkvist född 1852 i Larvs socken som berättar ett par roliga gåtor. Kan du till exempel lista ut vad det skulle kunna vara som visar vägen och predikar om uppståndelsen med horngap, pipskägg och sju rakknivar i ändan? Eller kanske vad som har lapp på lapp men ingen söm?

Svaren på gåtorna hittar ni i uppteckning IFGH 3718 sida 13 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., där ni även kan hitta lite mer vågade gåtor.

/Valdemar Linhem