• Huvudmeny

Dialekter för dig i skolan

Är dialekterna likadana nu som förr i tiden? Hur låter standardspråk? Vad finns det för musik och filmer på dialekt? Är vissa dialekter mer omtyckta än andra? Fnns det någon spännande forskning om dialekter? Det här är sidor för dig som vill veta mer om dialekter.

Lingon.

Kröser, linnbär, tysling eller lingon? Vad heter det på din dialekt?

Här kan du bland annat läsa vårt faktahäftePDF (pdf, 545.7 kB) eller våra frågor och svar om dialekter för unga. Du kan också lyssna på olika svenska dialekter genom att klicka dig fram på vår karta eller bland våra övriga inspelningar på sidan Lyssna på dialekter.

Dessutom ger vi tips på böcker, musik och filmer där dialekter används.

Du som är lärare kan ta del av vårt undervisningsmaterial Dialekter i skolan. 

Svenska från olika håll

Du hittar också en massa intressant och användbar information om svenskans dialektområden och de moderna dialekterna i svenska städer idag i vårt webbläromedel Svenska från olika håll.

Dialektområdena som tas upp är: sydsvenska mål, götamål, gotländska mål, sveamål - mellansvenska, sveamål - uppsvenska, bergslagsmål, norrländska mål och finlandssvenska.

Vi har anpassat språket i Svenska från olika håll så att det ska vara så enkelt som möjligt. Därför kallar vi det för ett läromedel i svenska som andraspråk, men det passar precis lika bra för dig som är barn eller ungdom och har svenska som modersmål!

Aktuellt dialektord

Varje månad presenterar vi ett svenskt dialektord här på webbplatsen. Texterna är ofta ganska svårlästa och passar främst dig som går på gymnasiet.

Uppdaterad 26 augusti 2019
penna

Kontakt


Har du frågor om dialekter eller förslag på förbättringar av de här sidorna? Hör av dig till oss!

E-post: dialekter @sprakochfolkminnen.se

Berätta för oss


Dela med dig av din dialekt!

Frågelista: Dialekten i skolanPDF (pdf, 9.1 MB)

Webbenkät: Vad kallar du bakverket?