Instruktioner och sökhjälp

Så här hittar du i Sägenkartan.

kartbild

Koordinatpunkter

Alla blåfärgade punkter på kartan är klickbara och markerar orter med sägner ifrån. Klickar man på en blå punkt med en siffra på, vilket markerar att det finns flera sökträffar från området, zoomar kartan in. Klickar man på en blå punkt utan siffra öppnas en förteckning över sägner från området.

Sökningar

Det finns flera olika sätt att söka i Sägenkartan:

  • Orter. Är man intresserad av alla sägner från en viss ort är det lättaste sättet att klicka sig fram till orten man är intresserad av och på så sätt få en förteckning över alla texter från området.
  • Kategori. Genom att välja kategori i listan till höger på kartan visas enbart sägner om det valda ämnet.
  • Fritextsökning. Det är också möjligt att söka efter ett ord, en person eller en ort i fritextsökningsfältet. Under avancerad sökning finns det möjlighet att göra avgränsningar till en viss kategori, manliga/kvinnliga berättare etc.

Visa resultat på kartan

Klickar man på en blå prick öppnas en förteckning över sökresultat och eventuella andra sägner från orten. Utifrån listan väljer man den sägnen man är intresserad av genom att klicka på dess titel. Därefter är det möjligt att läsa sägnen som avskrift och/eller som skannat original. Här finns också information om upptecknare och berättare. Är man intresserad av fler sägner från samma person är det möjligt att klicka sig vidare till hens personsida.

Visa resultat som lista

Alla sökresultat visas dels på kartan, dels i form av en lista. Under ”Visa resultat som lista” återfinns en förteckning över sökresultat med information om titel, kategori, socken och landskap, uppteckningsår och materialtyp.

Bakgrundskarta och heatmap

Till vänster på kartan är det möjligt att zooma ut eller in. Med hjälp av symbolerna under är det möjligt att visa resultaten som punkter men också som heatmap och cirklar, vilka synliggör antalet sägner per område.

Mina sägner

Det är möjligt att spara en sägen som man är intresserad av med hjälp av stjärnan bredvid titeln, längst upp på sidan. Sparade sägner återfinns sedan under rubriken ”Mina sägner”. Där är det också möjligt att dela sägnerna på Facebook eller kopiera länken till dem.

kartbild