Nya utbildningsmaterial på romska

Nu finns flera nya pedagogiska material på romska på Isofs webb. Materialen vänder sig till barn och unga och kan till exempel användas i modersmålsundervisning.

På isof.se publicerar vi löpande digitala läromedel och pedagogiska material som tagits fram med stöd från Isofs bidrag för revitalisering av de nationella minoritetsspråken. Materialen är anpassade för barn och unga som håller på att lära sig ett nationellt minoritetsspråk och kan till exempel användas i modersmålsundervisning. Alla går att ladda ned kostnadsfritt på Isofs webbplats.

Omslag.

Nu finns fyra nya pedagogiska material på romska:

  • Familjaki Biblia är en familjebibel på kelderash. Den riktar sig till romska barn och unga och är rikt illustrerad.
  • Me djinav romanes – jag läser på romani är en sagobok på kelderash. Den består av traditionella romska sagor som återges i en mer modern form och korta berättelser ur romska liv.
  • Romane rača är ett pedagogiskt material på gurbeti. Det innehåller 9 kapitel med illustrerade texter och övningar som är anpassade för modersmålsundervisning i romska för åk 4–6 men även åk 7–9.
  • Romani ABC Knǐska är ett material för små barn som vill lära sig det romska alfabetet på kelderash. Materialet innehåller ord och fraser med illustrerade bilder.