I rörelse-bloggen

En blogg om flyttar till, från och inom Sverige

Filtrerat på: Flyttar inom Sverige. Nollställ filtrering

 • Arkeologi och berättelser gav ny kunskap om lägerlivet

  Publicerat: . Kategorier: Flyttar inom Sverige, Påtvingad migration, Romsk migration .

  I slutet av 1950-talet inrättade Stockholms stad Skarpnäckslägret där romer fick bo i väntan på fasta bostäder. Drygt 50 år senare genomfördes en arkeologisk utgrävning på platsen. I undersökningen medverkade människor som levt i lägret och det resulterade i nya berättelser och ny kunskap.

  Lämna kommentar

 • Avhysningar, trakasserier och anpassningar

  Publicerat: . Kategorier: Flyttar inom Sverige, Påtvingad migration, Romsk migration .

  Att ha växt upp i läger och levt ett kringresande liv karaktäriserat av tillfälliga vistelser, avhysningar och uppbrott är gemensamma erfarenheter för de flesta svenska romer födda under den första dryga hälften av 1900-talet. Forskningsarkivarie Charlotte Hyltén-Cavallius berättar här om några av resultaten från forskningsprojektet I stadens utkant – svensk-romska livsberättelser och lägerplatser från 1900-talet .

  Lämna kommentar

 • Det är roligt att flytta, det måste hända saker i livet då och då

  Publicerat: . Kategorier: Flyttar inom Sverige, Migrationsberättelser .

  Under 2018 samlade Isof in berättelser om att flytta. Berättelserna rymmer egna flyttar och andras, glädje och sorg, humoristiska anekdoter och smärtsamma erfarenheter.

  Lämna kommentar

Om bloggen

Människor har alltid befunnit sig i rörelse. Den här bloggen handlar om flyttar till, från och inom Sverige och ger olika infallsvinklar på temat migration. I bloggen medverkar forskare och experter från en rad olika ämnesområden.

Arkiv

2023

2022

2021