Dialektbloggen

Lillejul, lilla jul och lilla julafton

Lillejul, lilla jul och lilla julafton har traditionellt firats på många olika platser i Sverige och Svenskfinland, vid olika tillfällen, men ofta med anknytning till julen och julfirandet.

Sydsvenskt – danskt ord?

Enligt institutets samlingar är lillejul särskilt välbelagt från Skåne för den 23 december. Den skånska användningen känner jag själv väl igen från min mor och släkten på hennes sida där alla vuxit upp i Lund. I övrigt är det i Skåne vanligt att använda det längre uttrycket lilla julafton som uttalas med huvudtrycket på –afton. Denna användning av lillejul och lillejulafton förefaller enligt våra samlingar vara särskånsk. Sannolikt hör det skånska lillejulafton samman med bruket i danskan och de danska dialekterna. Enligt Ordbog over det danske sprog betecknar lille juleaften ” […] aftenen (og dagen) før juleaften)”. Enligt Feilbergs Ordbog over det jyske almuemål kallas samma dag även bitte juleaften i de jylländska dialekterna. Enligt Dansk-svensk ordbok av Bertil Molde är bitte danska för ”(mycket) liten”. Även om lillejulafton är mest välbelagt från Skåne för dagen före julafton finns det därutöver enstaka förekomster i jämtländska, härjedalska och norrbottniska uppteckningar då i formen lilljulafton.

Samma ord – olika dagar

I bland annat Hälsingland syftade lilljul istället på Tomasdagen den 21 december då julfriden traditionellt inleddes. Då skulle alla julförberedelser vara klara och inget tungt arbete fick utföras längre. Det var även dagen då alla alkoholhaltiga drycker skulle vara klara inför julen.

Från Gotland, delar av Östergötland samt med enstaka belägg från Småland och Öland finns lilljul istället upptecknat som en benämning på trettonhelgen efter jul. Från Östergötland finns det även belagt som ett ord för Knutsdagen den 13 januari.

Även Finland firar

Begreppet lillajul förekommer även i de finlandssvenska dialekterna. Enligt Ordbok över Finlands svenska folkmål firades den traditionellt tre dagar före jul, men numera används det istället som benämning på första-advents-helgen. Precis som man kunnat se i våra samlingar har det även kunnat användas om andra dagar med anknytning till julen. Dessutom kan lillajul även användas om firmafester enligt Finlandssvensk ordbok av Reuter & af Hällström. På finska kallas seden pikkujoulu.

Lilljul – varar ej till påska, men väl till februari

Lillejul var för övrigt en vanlig benämning på den kyrkliga ljushögtiden kyndelsmässodagen som traditionellt firades den andra februari. Språkligt sett rör det sig om en bildning till det äldre svenska ordet kyndel i betydelsen ’ljus’ eller ’bloss’. I bland annat Dalsland avsåg man med lilljul istället luciadagen och i Älvdalen allhelgonadagen.

/Anders Thunvall