Meänkielidagen firades den 27 februari

Det var full fart på Nordkalottbiblioteket i Övertorneå när Meänkielidagen firades på tisdagen. Språkcentrum meänkieli i samverkan med Övertorneå kommun bjöd in ett 60-tal barn i åldrarna 4–6 år för att delta i olika aktiveter med det självklara temat meänkieli.

En kvinna sjunger och en man spelar gitarr för en grupp barn i ett bibliotek.

Meänkielidagen firades med musik och andra roliga aktiviteter. Sari Oja, Övertorneå kommun, och Göran Lahti, Språkcentrum meänkieli, sjöng med barnen. Foto: Susanne Redebo

Barnen från förskolor och förskoleklasser i Övertorneå kom till Nordkalottbiblioteket i tre omgångar under Meänkielidagen. De välkomnades av Pirtti-Pelle, en liten figur som bara pratar meänkieli. Pirtti-Pelle och Sari Oja, kulturpedagog och mångårig ambassadör för meänkieli, ledde barnen till den första stationen där Språkcentrum meänkielis Göran Lahti väntade med gitarren redo.

”Mie sanon moron, moron sulle nyt” (Jag säger god morgon till dig nu), sjöng alla tillsammans.

Barnen hade redan sjungit sången i sina förskolor, liksom nästa sång som handlade om olika färger ”keltanen, sininen, punanen ja musta”.

Många barn sitter och tittar på en tv där ett barnprogram visas.

Barnen fick också se ett avsnitt av Ruottin Paras - Bäst i Sverige, ett barnprogram på meänkieli i SVT Play. Foto: Göran Lahti

Därefter gick alla barnen sjungades till nästa station som var en kortfilm ”Paras Ruottissa”, Bäst i Sverige. Sedan följde fiskdamm där barnen fick en present, men först tränade att säga namnet på fiskar som ”lohi”, ”ahven” och ”hauki” (lax, abborre och gädda).

Se oon niinku krokotiili, sa en pojke om den tecknade gäddan.

En kvinna står framför en grupp barn som står i kö framför ett skynke. Pojken som står först håller i ett fiskespö. Det är en fiskdamm.

En av stationerna var fiskdammen. Barnen tränade på namnen på de olika fiskarterna på meänkieli innan de fick napp. Även personal från Resursbiblioteket för meänkieli hjälpte till med aktiviteterna. Foto: Göran Lahti

En kvinna i ett bibliotek, håller upp en docka.

Sari Oja och Pirtti-Pelle välkomnade barnen till Meänkielidagen i Övertorneå. Foto: Susanne Redebo

Barnen kunde också bli fotade av sina lärare vid en ”selfie-spot” och föreställa en fullstor Pirtti-Pelle. Sista stationen var teckning där barnen fick välja olika ord att gestalta, exempelvis ”mukava” (rolig) ”friski” (stark eller frisk).

Jag ville rita ”ilkeä”, som är att någon kanske är elak, sa en flicka.

Meänkielidagen firas 27 februari i hela Sverige för att uppmärksamma språket, bland annat med en föreläsning vid Institutet för språk och folkminnen, som är ansvarig för Nationella språkcentrum för meänkieli, finska, romska och jiddisch.