Dialektbloggen

Klökas

De smakte så illa så en klöktes, klagar en smålänning i våra dialektordsamlingar. Ordet klökas är tyvärr aktuellt vid den här tiden på året. Det förekommer i Götaland och betyder ’få kväljningar’, ’vara nära att kräkas’, ’känna äckel och illamående’ eller ’kräkas’, ’göra en mindre uppstötning’.

Jag är själv uppvuxen med öländska, småländska, blekingska och skånska omkring mig och det var inte förrän jag flyttade upp till Mälardalen som folk plötsligt tittade oförstående på mig när jag använde ordet klökas. Och jag som trodde att det tillhörde standardspråket! Så är det ju ofta med dialektord, de känns oumbärliga för dem som använder dem. Inget annat ord eller uttryck fångar exakt det jag menar med klökas; ’få kväljningar’ känns inte riktigt rätt och är för högtravande så jag förklarar med: ”det känns nästan som att jag ska kräkas”.

I SAOB

Svenska Akademiens ordbok, SAOB, har uppslagsordet klöka med klökas som alternativ form. Betydelsen anges som ’kräkas, kasta upp, spy’ eller ’ha kväljningar, kväljas’. Det står också att ordet är bygdemålsfärgat och endast används i Götaland. Allt stämmer med våra dialektordsamlingar där vi hittar belägg från Blekinge, Halland, Skåne, Småland, Västergötland, Östergötland och Öland. Enligt SAOB kommer ordet av roten klak- med betydelsen ’brista’, ’spricka sönder’. Det kan jämföras med betydelseutvecklingen i danskans brække sig och tyskans sich erbrechen som egentligen kommer av ord för ’bryta’ eller ’bräcka’ men som nu har innebörden ’kasta upp, spy’.

Språkprov från samlingarna

Så här i kräksjuketider kan det vara bra för alla er som inte kommer från Götaland att veta vad vi från södra delen av Sverige menar med ordet klökas. Några språkprov till från våra dialektordsamlingar får exemplifiera: ja hostade sao ja klöktes (Blekinge), ja vill rent å klöks (Östergötland) och de va väl att jag inte visste att de va hästakyd (hästkött) ja åd (åt), ja klögs bara ja tänkjer på de! (Skåne). Men tvätta nu händerna ordentligt allihopa så ni slipper klökas!

/Lovisa Alvtörn