Dialektbloggen

Göra

Verbet göra (med hårt g-uttal som i gurka) betyder i Västsverige att gnida in snö i ansiktet på någon. Göra är alltså kusin med det mer allmänsvenska ordet mula. Bara i Västsverige finns en mängd uttryck för företeelsen, till exempel gira, gnosa och sylta.

I en undersökning som radioprogrammet Språket gjorde häromåret svarade nästan sex tusen lyssnare från hela Sverige på vad de kallar att gnida in snö i ansiktet på någon. Ordet mula verkar vara det som flest använder, men variationen är stor och man fick in hela 95 olika ord med samma betydelse. I Blekinge kan man till exempel säga mora, på Gotland bryna, i Värmland kryna och i Jämtland purra.

Göra som substantiv

I Göteborgsområdet är göra inte bara ett verb som betyder att gnida in snö i ansiktet på någon, utan också ett substantiv med betydelsen gegga eller kladd av något slag. Det är nämligen så att ordformen göra hänger samman med det gamla ordet gorr, som i Västsverige uttalats görr, vilket betyder flera olika saker enligt Svenska Akademiens ordbok. Gorr kan betyda blöt och dyig jord, gyttja, gödsel, smuts och faktiskt djurs tarminnehåll. Alla ganska kladdiga saker alltså.

/Jenny Nilsson