Språkkurs i finska på Instagram

Hej Kalle Kinnunen, grundare av instagramsidan Kuusi Palaa som ägs av Sverigefinska ungdomsförbundet i Sverige.

Vad är Kuusi Palaa?

”Kuusi Palaa är en finskakurs på Instagram för alla som är intresserade av att lära sig finska. Vi tyckte att det saknades platser för språkinlärning för oss som har slutat gymnasiet. Det är ett stort åtagande att våga gå på en språkkurs och det är en hög tröskel att börja studera på universitetet. Med Kuusi Palaa kan du lära dig i din egen takt när du kan, vill och känner för det.”

Hur fungerar Kuusi Palaa?

”Instagramlektionerna är uppdelade i sex delar. Vi uppmuntrar till att lyssna, läsa, tala och skriva i varje lektion. Ett tema är kunskapsbaserat och handlar om Sverige och Finlands gemensamma historia. Det finns även en lärohub med länkar till olika sidor där man kan lära sig mer om finska språket, historien och kulturen. Vi har också skapat ett spel man kan spela på sin dator där man ska skriva så många finska ord som möjligt under tidspress. Det var tänkt som ett roligt komplement men också för att illustrera hur knasigt långa finska ord det finns i det finska språket.”

Vilken är er målgrupp?

”Vi vill nå ungdomar som funderar på sin nationella minoritetstillhörighet eller som någon gång i livet tackat nej eller som inte har kunnat gå på modersmålsundervisning. Vårt syfte är att väcka lust och nyfikenhet till att lära sig mer. Som en bonus har många från majoritetsbefolkningen gått kursen, som tyckte det var spännande att lära sig finska.”

Vilka fördelar finns med att använda sociala medier för språkinlärning?

”Det är öppet, tillgängligt och demokratiskt och på Instagram kunde vi skapa vår egen profil och presentera innehållet på ett sätt som blir lika för alla. Instagramsidan är tillgänglig oberoende av var du befinner dig och den finns när du behöver den. Vi ville göra en kurs som bara skapas en gång och som är hållbar över tid. Sociala medier är ett bra forum för nybörjarkurser som kan användas för alla minoritetsspråk.”

Hur har responsen varit på sidan?

”Den har bara varit positiv – varje vecka får vi nya följare. Det viktigaste med sidan är engagemanget och att vi synliggör den sverigefinska identiteten. Många ungdomar upplever ofta ett mellanförskap eller använder begreppet halvfinne. Att synliggöra kan bidra till att ungdomar känner sig hela.”

Kuusi Pallas logga samt en mobil visar Kuusi Palaas Instagram-sida.

Ur webbportalen Kuusi Palaa.

Kika in på

Språkkursen i finska på Instagram: Instagram.com/kuusi.palaa. Länk till annan webbplats.

Spelet på Kuusi Palaas webb: Kuusipalaa.se/peli. Länk till annan webbplats.

Text: Karin Skoglund.