Matlagning på meänkieli och samiska

Få saker förenar människor så tydligt som mat. Varje matkultur berättar en historia om just den folkgruppen och området. Mat är både kultur och identitet, men också minnen, gemenskap, högtider och traditioner. Matkulturen är dessutom ofta förknippad med språket och brukar ofta innehålla en rik och särskild terminologi.

Ida står i köket och lagar mat.

Ur filmen Hemma i Norden: möt språket meänkieli.

I de här filmerna hälsar vi på Ida som berättar om när hon lagar en tornedalsk specialitet: köttsoppa med klimp på meänkieli och Jonas när han tillreder en samisk specialitet: suovas – rökt och saltat renkött på lulesamiska.

Ida lagar köttsoppa med klimp

Jonas lagar suovas

Undertexter och syntolkning. Båda filmerna på sidan har undertexter. Klicka på ikonen T i det nedre högra hörnet i respektive filmspelare för att få fram undertexterna. Filmerna är också syntolkade. Aktivera syntolkning i filmspelaren (ser ut som ett öga).

Text: Karin Kvarfordt Niia.