Barnprogram stärker modersmålet hos färöiska barn

Trots att det färöiska språket är statsbärande och är prioriterat på Färöarna, är inflytandet av danska och engelska stort. För att vända utvecklingen har färöisk tv satsat på barnprogram med fokus på språkutveckling för mindre barn.

En ung person spelar på en leksaksgitarr i ett barnrum med en bokhylla full av leksaker.

Ur barnprogrammet Vinus og Vimús på Kvf.fo

Färöisk tv har få resurser för att producera tv-program själva. De köper många utländska program som blir översatta och textade från danska, engelska, norska och svenska till färöiska. Till exempel översätts inte streamad tv alls. Spel och lek på Iäsplattor och mobiler är främst på danska och engelska och det finns inga appar på färöiska. Detta påverkar språkutvecklingen för färöiska barn.

Små barn kan inte läsa. De talar det språk som hörs. Barnen tittar och lyssnar på många språk, men läser aldrig undertexter. De slappnar av framför tv:n eller läsplattan och kan helt enkelt ta in mer information, säger Páll Danielsen, programledare för barnprogrammet Vinus og Vimús.

Färöiska barn kommunicerar på tre språk i en värld där alla språk är jämlika, men de kan inte något av språken ordentligt. Ett fjärde språk utvecklas med ord och ljud av alla tre språken i en kör!

Han menar att färöiska språket inom barntv och -radio inte direkt är bortprioriterat, men resurserna är heller inte stora. Färöarna är ett litet land och färöiska är ett litet språk och har därför inte samma förutsättningar och resurser som de andra nordiska länderna.

”Vi är vana vid att titta på utländska tv-kanaler. Vi kan lära oss om allting genom att titta på tv-program på danska eller engelska, förutom att lära oss vårt eget språk – färöiska.”

För att hindra den negativa utvecklingen av det färöiska språket utsåg Kulturdepartementet på Färöarna året 2018 till att vara barnens språkutvecklingsår. Då föddes tanken om ett barnprogram som ett exempel på språkstärkande arbete, där språkutveckling i färöiska var av högsta prioritet. Så kom barnprogrammet Vinus og Vimús till.

Vi pratar, läser böcker, pysslar, sjunger. Det är ett tydligt schema, vi gör samma saker i varje avsnitt, men på olika sätt så att det blir något nytt och roligt för barnen. Vi har barn, djur, ett barnrum – det barn gillar och känner igen, berättar Páll Danielsen.

Med programmet Vinus og Vimús får barnen uppleva, se och höra sitt modersmål fullt ut – allt från färger, siffror, bokstäver, tal och alla nyanser däremellan. En behövlig och ovärderlig fristad i en miljö där andra språk annars dominerar.

Barnens språkutveckling går fort och de har en vilja att lära sig språk. Vårt jobb här på redaktionen Kringvarp Føroya är att hela tiden tänka på att alla barn ska kunna lyssna på färöiska och få språkkvalitet. Men vi låter barnen i tv-programmet prata den färöiska de kan, det vill säga även om de säger fel. De är vana att prata tre språk: färöiska, danska och engelska, och blandar dessa. Vi vuxna däremot tar ansvar för att alltid prata korrekt.

Målgruppen för barnprogrammet är

  • främst barn mellan 3–7 år
  • större barn som har svårt att prata färöiska
  • färöingar som har flyttat tillbaka efter att ha bott utomlands
  • personer som nyligen har invandrat till Färöarna.

Konceptet är

  • att prata mycket och korrekt färöiska i programmet
  • att filma i lagom tempo så att barnen kan hänga med i allt som visas och sägs i varje avsnitt
  • ett tilltalande program för barnen innehållsmässigt och visuellt
  • tydlig identifikation för barnen med det som händer på tv-skärmen.

Text: Dagmara Szydlowska.