Jamo Jamo: Dansa på finska

Dansa på finska är en helt vanlig danskurs, men med finsk musik. Vips tänker de flesta tango. Umeåföreningen Jamo Jamo tycker att det ofta är gammaldags finsk kultur som lyfts fram och att det saknas ungdomskultur från Finland i Sverige.

Person som högläser för ett barn.

De finska låtarna ger deltagarna både finska ord och en ingång till den finska populärkulturen.

Genom Dansa på finska vill Jamo Jamo dels höja intresset för finskan och stärka språket hos barn och unga, dels sprida finsk populär- och ungdomskultur i Sverige. Vid första kurstillfället kom det bara två barn. Andra gången kom det tio! Och sedan dess rullar det på.

I dansen behöver du inte kunna så mycket finska, men du träffar andra med liknande bakgrund eller intresse, samtidigt som du får höra finska i låtarna och runt omkring dig, och då snappar du upp språket mer och mer, säger Jesse Piisinen som är musiker och som har varit delaktig i Jamo Jamo sedan starten 2009.

Sverigefinnar har väldigt dålig koll på nutuda finska artister, så genom att vi spelar nya låtar blir danskursen även ett tillfälle då vi kan sprida den finska populärkulturen, säger han.

En idé för framtiden är att sprida konceptet till fler orter.