Grattis på första namnsdagen, Henry!

Den 19 januari finns Henry som namnsdag i almanackan. Henry är ett av de sju nya namn som från och med i år läggs till i namnlängden.

Från och mer år 2022 finns förnamnet Henry med i namnlängden. Henry är den engelska formen av Henrik och de båda namnen delar nu namnsdag den 19 januari. Henrik är ett ursprungligen tyskt namn sammansatt av fornhögtyskans heim ’hus ’ och -rik ’mäktig, rik’ eller ’härskare, furste’. Namnet finns i den svenska och finlandssvenska almanackan efter biskop Henrik som är Finlands skyddshelgon.

Henry är sedan länge ett etablerat namn, och i Sverige fanns år 2020 5 720 personer med Henry som tilltalsnamn och ytterligare 21 703 personer med Henry som förnamn (källa: SCB:s Namnsök). 118 personer heter Henry i efternamn.

Sju nykomlingar i almanackan

År 2022 införs sammanlagt sju nya namn i namnlängden. Förutom Henry den 19 januari, är det Maja 28 februari, Regina 12 mars, Noa 31 mars, Olle 29 juli, Tim 2 november och Cornelia 3 december.

Namnlängden är tänkt att fungera på lång sikt och bara mindre tillägg kommer att göras. För att ett namn ska föras in på en viss dag ska det ha någon form av kulturhistoriskt eller språkligt samband med det namn som redan firas på den dagen. Detta innebär att även tidigare smekformer som många i dag har som officiellt namn kommer att kunna föras in i namnlängden.