God jul önskar Isof

Känns väntan på tomten lång? Underhåll dig med massor av julläsning från Isofs experter inom språk och kultur.

Är julen god eller glad, vilken mat finns på det finska julbordet, är jultomten släkt med gårdstomten, vad är grejen med pumlan och varför firar vi egentligen jul? Under julen samlas många av våra kunskapsområden i almanackan, och i webbutställningen Nu är det jul igen har vi samlat massa julig läsning.

Språk och folkminnen i juletid

I webbutställningen kan du till exempel läsa om jultomtens brokiga bakgrund, julbordets vacklande genus och den urgamla traditionen att dricka jul. Du kan också lära dig om julen är god eller glad i hälsningar, när man använder god fortsättning och hur man hälsar god jul på de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli romska och samiska samt på svenskt teckenspråk. Vill du lära dig mer om julfirande i äldre tider kan du lyssna på när Erikhans Hans Olsson, född 1867 i Boda Dalarna, berättar om julförberedelser i hemsocknen och när hans mor dukade fram ett julbord åt soldaten.

God läsning och en riktigt god, glad och trevlig jul!

Jultomte som sträcker fram ett inslaget paket.

Är jultomten släkt med tomtegubben, hur länge har han kommit med julklappar till barnen och varför önskar han oftast en ”god” jul? Svaren hittar du på isof.se/juligen.