Seminarium om Unesconominering av Karl Tiréns jojksamling

Ájtte, Isof, Musikverket och Sametinget bjuder in till ett seminarium den 8 november för att berätta om inspelningarna och diskutera frågan om en eventuell nominering till Unescos världsminnesprogram.

Karl Tirén tillsammans med Maria Persson och Greta Persson på vintermarknad, 1940-tal. Foto: Donation från familjen Tirén.

Information

Tid: Onsdagen den 8 november 2022, kl. 13.00–17.00

Plats: Ájtte –Svenskt Fjäll- och Samemuseum i Jokkmokk

Delta: Anmäl ditt deltagande senast den 1 november till Musikverket, anna.pettersson@musikverket.se

Antalet platser är begränsade.

Om Karl Tirén och nomineringen

Karl Tirén (1869–1955) var den mest betydande insamlaren av samisk jojk under det tidiga 1900-talet, hans dokumentation visar en bild av samisk kultur i Sverige som andra samtida källor saknar. Tirén inledde sitt projekt med att dokumentera den samiska jojken på vintermarknaderna i Arvidsjaur och Arjeplog i februari 1913. I dag finns nära 300 inspelningar bevarade på vaxrulle från åren 1913–1915. Majoriteten finns i Svenskt visarkiv, Statens Musikverk, fjorton stycken finns vid Institutet för språk och folkminnen Länk till annan webbplats. i Uppsala. Samlingen är unik och saknar motsvarighet.

Statens Musikverk har tagit initiativ till att nominera Tiréns ljudinspelningar till Unescos världsminnesprogram. Under 2022 har en dialog med Sametinget inletts för att diskutera frågan om en eventuell nominering och samlingens förvaltning. Onsdagen den 8 november arrangerar därför Ájtte, Isof, Musikverket och Sametinget ett seminarium för att i ett bredare forum lyfta fram materialet samt diskutera och inhämta synpunkter omkring de möjligheter och utmaningar som en nominering kan föra med sig.