Samlingar i Umeå

Huvuddelen av det skriftliga materialet som tillhör Isofs samlingar i Umeå hålls tillgängliga genom ett samarbete med Folkrörelsearkivet i Västerbotten och Västerbottens museum.

Isof har samlingar inom dialekter, folkminnen och ortnamn som finns tillgängliga på Umeå stadsarkiv. Avdelningen för arkiv och forskning i Uppsala har ansvar för samlingarna.

De skriftliga samlingarna är placerade i Umeå stadsarkivs lokaler vid Umestans företagspark och hålls tillgängliga genom ett samarbete med Västerbottens museum Länk till annan webbplats. och Folkrörelsearkivet i Västerbotten Länk till annan webbplats.. Böcker ur DAUM:s bibliotek kan lånas och läsas i forskarsalen på Västerbottens museum Länk till annan webbplats.. Skicka förfrågan till biblioteket@isof.se.

Det inspelade materialet är flyttat till Uppsala för digitalisering. Du kan göra beställningar av inspelningar ur våra samlingar, kontakta oss gärna för mer information.

Bakgrund

År 2015 stängde Isofs avdelning Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Umeå (DAUM). Huvuddelen av det skriftliga materialet samt biblioteket som tillhör Isofs samlingar i Umeå är placerade på Umeå stadsarkiv. Det inspelade materialet flyttades till Uppsala för att kunna göras tillgängligt digitalt, samt för klimatanpassad långtidsförvaring.