Arkiv och bibliotek i Uppsala

Välkommen att besöka arkivet och referensbiblioteket i Uppsala.

Vi har arkiv och referensbibliotek som har öppet för besökare. Biblioteket har litteratur inom framför allt språkvetenskap och etnologi samt stödämnen som svensk topografi och geografi, historia och folkdiktning. Vi hjälper gärna till med framplockning av material och litteratur.

Obs! Tillfälliga förändringar gällande arkivbesök

Eftersom vi för tillfället inte kan garantera full bemanning, och har i uppdrag av regeringen att så långt det är möjligt arbeta på distans, håller vi våra arkiv i Göteborg och Uppsala stängda tills vidare. När restriktionerna tillåter det öppnar vi åter våra arkiv för besök.

Vi förmedlar befintligt digitalt material, i den mån vi kan garantera bemanning. Kontakta oss gärna via våra avdelningssidor nedan om du har behov av ett visst arkivmaterial. Som vanligt svarar vi på frågor och bistår med råd och hjälp via telefon och e-post: Fråga experten.

Arkivet i Göteborg: Avdelningen för arkiv och forskning i Göteborg

Arkivet i Uppsala: Avdelningen för arkiv och forskning i Uppsala

Besök arkivet och biblioteket

När vårt arkiv öppnar igen finns det i anslutning till arkivet en forskarsal att sitta i när du använder arkivmaterialet, och vi hjälper gärna till att hitta rätt i samlingarna vid besök. Du kan även höra av dig med förfrågningar per telefon, e-post och brev.

Litteratur från biblioteket plockas fram av personalen och läses i forskarsalen. Mejla gärna din förfrågan på förhand till biblioteket@isof.se. Framplockad litteratur kan deponeras i forskarexpeditionen, vanligen i en veckas tid.

Litteraturen klassificeras enligt SAB-systemet med lokal anpassning. En stor del av litteraturen registreras i den nationella bibliotekskatalogen Libris Länk till annan webbplats. som också används som vår katalog. Där hittas vi under bibliotekskod Sofi. Sökning kan också ske på plats i bibliotekets äldre särtryckskatalog. Vi hjälper gärna till med litteratursökning.

Besöksadress för arkivet i Uppsala

Uppsala arkivcentrum
von Kraemers allé 21
752 37 Uppsala