Arkiv och bibliotek i Uppsala

Välkommen att besöka arkivet och biblioteket i Uppsala.

Arkivet tillfälligt stängt för besök

På grund av nya rådande restriktioner om hemarbete kan vi för tillfället inte ta emot besök till arkivet i Uppsala. När restriktionerna lättas kommer vi återigen att öppna upp vårt arkiv för bokade besök.

Delar av våra samlingar är digitaliserade och vi förmedlar gärna befintligt digitalt material. Du kan själv söka efter arkivmaterial i våra digitala arkivtjänster. Om du inte hittar det du söker kan du kontakta oss och få hjälp med dina sökningar: DialektfrågorFolkminnesfrågorNamnfrågor.

Vi har omfattande arkivsamlingar inom dialekter, folkminnen och namn. Hos oss finns även ämnesövergripande material som vi samlat inom olika områden. Biblioteket har litteratur inom framför allt språkvetenskap och etnologi samt stödämnen som svensk topografi och geografi, historia och folkdiktning, inklusive ämnesrelaterad minoritetslitteratur.

För att vi ska kunna ge dig bra service behöver du boka ditt besök. Obs! På grund av nya rådande restriktioner om hemarbete kan vi för tillfället inte ta emot besök till arkivet i Uppsala.

Arkivsamlingar och digitalt arkivmaterial

Du kan läsa mer om Isofs arkivsamlingar på sidan Arkiv och insamling. Delar av våra samlingar är digitaliserade och vi förmedlar gärna befintligt digitalt material. Du kan själv söka efter arkivmaterial i våra digitala arkivtjänster. Om du inte hittar det du söker kan du kontakta oss och få hjälp med dina sökningar: DialektfrågorFolkminnesfrågorNamnfrågor.

Bibliotek

Litteraturen i biblioteket klassificeras enligt SAB-systemet med lokal anpassning. En stor del av litteraturen registreras i den nationella bibliotekskatalogen Libris Länk till annan webbplats. som också används som vår katalog. Där hittas vi under bibliotekskod Sofi. Sökning kan också ske på plats i bibliotekets äldre särtryckskatalog. Vi hjälper gärna till med litteratursökning.

Inför ditt besök

I anslutning till arkivet finns en forskarsal att sitta i när du använder framplockat arkivmaterial eller litteratur. Framplockat material från arkivet eller biblioteket kan deponeras i forskarexpeditionen, vanligen i en veckas tid och längre om så avtalas.

Besöksadress för arkivet i Uppsala

Uppsala arkivcentrum
von Kraemers allé 21
752 37 Uppsala

Målning av hus.