Nationella språkcentrum

Här kan du läsa om Isofs arbete med att inrätta nationella språkcentrum för finska, jiddisch, meänkieli och romska.

Översättning till romska

Här hittar du översättning av sidan till romska. Övriga översättningar hittar du längst upp på sidan via Other languages.

Illustration som visar en gata i staden omgiven av hus och ett naturlandskap i bortre delen av bilden. Mitt i gatan växer en planta med fyra pratbubblor där det står namnen på språken finska, jiddisch, meänkieli och romska.

Isof har i uppdrag av regeringen att inrätta språkcentrum för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska. Nationella språkcentrum ska ge språkbärare i hela landet möjligheten att behålla, ta tillbaka och utveckla sitt språk – så att de nationella minoritetsspråken kan leva vidare i Sverige.

På de här sidorna kan du läsa om arbetets framfart, på olika sätt delta i arbetet samt läsa nyheter och nyhetsbrev med information om vad som hänt och vad som kommer att hända i språkcentrumarbetet. Klicka på "Other languages" ovanför sidans rubrik så kan du välja att läsa sidans innehåll på finska, jiddisch eller meänkieli.

Nyheter och nyhetsbrev

 • Nyhetsbrev 6 språkcentrum

  23 december 2022

  Isof har i uppdrag att etablera nationella språkcentrum för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska.

 • Nyhetsbrev 5 språkcentrum

  27 september 2022

  Under 2022 har Isof i uppdrag att etablera nationella språkcentrum för de nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli och romska. Från o…

 • Nyhetsbrev 4 språkcentrum

  10 juni 2022

  Under 2022 har Isof i uppdrag att etablera nationella språkcentrum för minoritetsspråken för finska, jiddisch, meänkieli och romska. Införandefasen s…

 • Isof besökte Kiruna för att förbereda språkcentrums start

  13 maj 2022

  Den 5-6 maj besökte Isof Kiruna kommun, Malmfältens folkhögskola och Sametinget för att förbereda starten av Språkcentrum meänkieli som ska ligga på …

Just nu pågår detta

 • Under mars och april har fokus legat på att tillsätta styrgrupper och rekrytera flera nya medarbetare till våra språkcentrum. De nationella språkcentrumen kommer att tillhöra en ny avdelning på Isof med inriktning mot nationella minoriteters språk och kultur. Därför söker vi även flera medarbetare till den avdelningen samt tidsbegränsade anställningar under etableringsfasen, bland annat språkvårdare i meänkieli och språkvårdare i romska.
 • Håll utkik efter kommande tjänster och sprid gärna utlysningarna bland intresserade! Du hittar aktuella och kommande tjänster på vår webbsida isof.se/jobbapasprakcentrum

Styrgrupperna

I mars månad fanns möjlighet att nominera kandidater till språkcentrums styrgrupper. Nu är tillsättningen av ledamöterna till styrgrupperna klar. Styrgrupperna ska fungera som expertgrupp med uppgift att vägleda och bistå språkcentrum i dess arbete.

Nyhetsbrev

Isof publicerar nyhetsbrev om språkcentrumarbetet en gång i månaden. Alla nyhetsbrev publiceras här på språkcentrumsidorna och du kan även välja att prenumerera på dem så får du en notifiering i din mejlkorg varje gång ett nytt nyhetsbrev har publicerats.