Aurinkofesti

Midsommarfestivalen Aurinkofesti riktar sig till alla som känner samhörighet med Tornedalen och för meänkieli. Den första festivalen ägde rum 2019.

Två personer som sjunger på scen.

Ett av många uppträdanden under midsommarfestivalen Aurinkofesti 2019.

Den första festivalen ägde rum 2019 och innehöll workshoppar, familjeteater, panelsamtal, dans, filmvisning och livemusik och lockade runt 250 personer. Såväl skriftlig som konferencierers information var på två språk. Tärendöholmen, som ligger där Kalixälven möter Tärendöälven, är en anrik festplats med en lång tradition av midsommarfirande. På senare år har festplatsen inte använts alls i samma utsträckning som förr.

Många var glada för detta initiativ. Det blev en familjefest med nyfiken stämning och besökare kom både från trakten och från Umeå, Östersund och Luleå, säger Märta Kero som var med och arrangerade festivalen.

De arrangerande föreningarna Met Nuoret och Kulturföreningen Lava vill visa att det finns en framtid i bygden, som en motvikt till den starka urbana normen. Språket ska inte revitaliseras av nostalgiska skäl, utan för att det gör nytta i dag.