Språkrådets svensk-finska coronaordlista

Språkrådets svensk-finska coronaordlista finns nu fritt tillgänglig på nätet.

Språkrådets språkrådgivning i finska fick en förfrågan om en ordlista med termer anknutna till coronakrisen och covid-19-pandemin Pdf, 90.3 kB.. Rådgivningen har nu tagit fram en ordlista som innehåller cirka hundra uppslagsord. Utgångspunkten är det svenska samhället och svenska förhållanden.

Trots att det är frågan om en relativt liten specialordlista har även några allmänspråkliga ord tagits med. Det handlar om ord som beskriver möjliga symtom orsakade av sjukdomen covid-19, såsom feber – kuume och torrhosta – kuiva yskä. Ordlistan innehåller dock inte coronavirusets vetenskapliga namn SARS-coronavirus-2 utan bara sjukdomsnamnet covid-19.

Förtydliganden och exempel

Det officiella svenska namnet på ECDC är Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar. Centrumet kallas dock ofta för EU:s smittskyddsmyndighet, så den benämningen finns också med i ordlistan. Förkortningen ECDC förekommer därför i samband med två uppslagsord.

1177 Vårdguiden och Krisinformation.se är namn på webbplatser. Därför har namnen behållits på svenska, men kompletterats med en förklarande översättning på finska.

För att skydda sig från covid-19-smittan används olika former av ansiktsskydd och skyddsmasker. Benämningarna på dessa är dock inte helt entydiga eftersom de i allmänspråket används mera fritt än i fackspråket. Några exempel har tagits med i listan.

Ordlistan har tagits fram av Språkrådets språkvårdare i finska, Riina Heikkilä och Tarja Larsson. Språkrådets terminolog Åsa Holmér har gått igenom de svenska uppslagsorden.