Den stora skillnaden förvånade mig
Orterna Edsbyn och Torsby har mycket gemensamt, men dialekterna utvecklas åt olika håll. Det visar resultaten från forskningsprojektet Svenska dialekter i förändring.

Foto: Susanne Holmgren och Jenny Nilsson
.jpg)
Jenny Nilsson
Edsbyn i sydvästra Hälsingland och Torsby i norra Värmland har flera gemensamma nämnare, de är till exempel ungefär lika vad gäller storlek, invånarantal och in- och utpendling. De ingår också båda i projektet Svenska dialekter i förändring som leds av dialektforskare Jenny Nilsson på Dialekt-, namn- och folkminnesarkivet i Göteborg.
”Vi har sett tidigare att dialekter generellt utjämnas ganska snabbt i närheten av storstäder, till exempel i Göteborgsregionen. I det här projektet ville vi titta på hur dialektförändringen ser ut i orter som ligger långt ifrån en storstad. Genom att välja de här två orterna som är så lika på pappret kan vi jämföra utvecklingen i två olika dialektområden”, säger hon.
Jämförs med äldre inspelningar
Edsbyn och Torsby delar även något annat som har varit viktigt för projektet – båda orterna finns med i institutets dialektinspelningar från 1940-talet. När det i projektet gjorts nya inspelningar kan de jämföras med de äldre och ge en bild av hur dialekterna låter idag jämfört med för 70–100 år sedan.
Hur går det till när du gör dialektinspelningar?
”I det här fallet har vi gjort ett representativt urval av människor i olika åldrar på de båda orterna. Vi träffas både individuellt och i grupp. Jag har också gjort inspelningar utan att vara med själv, för att se vad som händer med språket då – ibland är det stor skillnad. De får prata om vad de vill under inspelningarna, jag tycker det blir bäst resultat då”, säger Jenny Nilsson.
Stora skillnader mellan orterna
Undersökningen visar att dialekten har utvecklats åt olika håll i Edsbyn och Torsby. I Torsby finns mycket av den traditionella dialekten kvar och den verkar förändras långsammare än på många andra platser i Sverige. I Edsbyn är dialekten mer utjämnad mot standardsvenskan.
”Den stora skillnaden förvånade mig faktiskt lite. Flera av de jag spelade in i Torsby pratade lika mycket traditionell dialekt som de gjorde i inspelningarna för 70 år sedan, framför allt de äldre men även några av de yngre. Personerna jag spelade in i Edsbyn var inte alls lika dialektala.”
Anledningen till att det är så stor skillnad mellan orterna går delvis att hitta i de livsintervjuer och enkäter som gjordes i samband med inspelningarna, berättar Jenny Nilsson.
”Torsbyborna hade en mer positiv inställning till hembygden och till dialekten, dialekten var en del av identiteten som Torsbybo. I Edsbyn sågs dialekten mer som en del av det förgångna.”
Mindre dialekt bland unga
Som förväntat pratade ungdomarna i båda orterna mindre dialekt än de äldre, men även där fanns en skillnad.
”I Edsbyn hade ungdomarna mindre dialekt och mer av de nya språkdragen. Där var de också mer orienterade mot Uppsalaområdet och inte säkra på att de ville bo kvar i Edsbyn. I Torsby pratade även ungdomarna mer dialekt och flera av dem ville bo kvar eller återvända efter studierna.”
Lyssna på skillnaden
Här är några exempel på både nya och äldre dialektinspelningar från Edsbyn och Torsby. Nedanför varje ljudklipp hittar du en utskrift av vad som sägs.
Edsbyn
Äldre man, inspelat 1941
18-årig kvinna, inspelat 2013
45-årig man, inspelat 2013
Äldre man, inspelat 2013
Torsby
Äldre man, inspelat 1946
16-årig kvinna, inspelat 2011
43-årig kvinna, inspelat 2011
Äldre man, inspelat 2011
Fakta: Dialektutjämning
Dialektutjämning kallar man den förändringsprocess som sker då dialekterna går från att vara utpräglat lokala språkvarianter till att bli mer lika varandra över större regioner. Språk och dialekter har alltid utvecklats och ändrats, men med den ökade rörligheten i samhället går förändringarna snabbare. I Sverige tog dialektutjämningen fart efter andra världskriget.
Dialektutjämningen berör alla delar av en dialekt, det vill säga uttal, ordförråd och böjningssystem.