Ny somrig webbutställning

Sommar, sommar, sommar är en ny webbutställning från Isof som handlar om just sommaren och somrigheter.

skärmbild

Du hittar webbutställningen på adressen isof.se/sommar.

Hur kan man förutspå sommarvädret? Är det särskilt somrigt i orterna Midsommarkransen och Sommarro? Vad behöver jag veta om Göteborg och göteborgare innan jag åker dit? Varför äter vi kräftor och surströmming i augusti? Och skriver man sommarsverige eller Sommarsverige?

I den nya webbutställningen Sommar, sommar, sommar har vi samlat massor av spännande fakta och läsning om dialekter, traditioner, namn och språk kopplat till sommaren.

Håll koll på almanackan och vädret

Under sommarmånaderna finns det gott om namn och händelser i almanackan. På sidan Sommarens alla dagar får du koll på dem alla. Till sommarens högtider läggs stor vikt vid maten och på sidan Sommarens mat tittar vi närmare på den mat vi förknippar lite extra med sommar. Sommarens största högtid är kanske midsommar, och den har fått en alldeles egen sida: Massa midsommar. Här kan du lära dig nästan allt och lite till om sommarens mesta högtid.

Blir det regn på midsommar? Många av oss är ovanligt väderintresserade just under sommaren. När SMHI:s väderprognoser inte finns till hands eller räcker till kan du använda dig av vädertydor från den folkliga traditionen. Flera användbara knep hittar du på sidan Spå väder.

Kunskap för utflykten

Sommaren är högsäsong för utflykter och turistmål. På sidan Läs på inför utflykten har vi samlat spännande information om några populära sommardestinationer. Om du söker dig ut i naturen kan vi tipsa om sidan Sommar i naturen där vi samlat läsning om dialekter, folkminnen, namn och språk kopplat till djur, växter och natur – både i det vilda och hemikring.

Var vi än tar oss i landet är vi hela tiden omgivna av namn på orter, platser och byggnader. Men vad betyder namnen egentligen, och var kommer de från? Under rubriken Sommarens ortnamn kan du dyka ner i ortnamnens spännande värld.

Om resan till målet blir lång kan du ägna dig åt kluriga och lärorika lekar. Varför inte umana reskamraterna eller dig själv på kviss eller bingo? Hitta tidsfördriv på sidan Sommarunderhållning.

skärmbild.