Utforska Isofs arkiv i sommar

Berättelser, ljudinspelningar, bilder och namnuppteckningar. En stor del av Isofs arkivmaterial finns tillgängligt att utforska på nätet.

öppnad arkivlåda

Digitala arkivskåp. En stor del av Isofs arkivsamlingar inom dialekter, folkminnen och namn finns tillgängliga i digital form.

På Isof har vi omfattande arkivsamlingar inom dialekter, folkminnen, ortnamn och personnamn. De fysiska samlingarna finns i Göteborg, Uppsala, Lund och Umeå, men en stor del av materialet kan du utforska hemifrån soffan. Kolla in våra digitala arkivtjänster!

Våra arkivtjänster

Dialektkartan

På Dialektkartan kan du lyssna på hundratals av Isofs äldre dialektinspelningar från olika delar av landet. Gå till Dialektkartan Länk till annan webbplats.

Folke

På Folke kan du ta del av ett omfattande folkminnesmaterial som är 70 år och äldre. Du kan också hjälpa till med att föra kulturarvet vidare genom att transkribera handskrivna texter. Databasen innehåller i nuläget nästan 20 000 uppteckningar och fylls ständigt på. Gå till Folke Länk till annan webbplats.

Matkartan

På Matkartan hittar du berättelser, recept och annat arkivmaterial som rör traditionell matkultur i Sverige. Kartan innehåller nära 3 000 poster med arkivmaterial med från hela landet. Gå till Matkartan Länk till annan webbplats.

Ortnamnsregistret

Ortnamnsregistret består av cirka 3,7 miljoner inskannade och registrerade arkivkort med information om ortnamn i Sverige samt från Åland och Estlands svenskbygder. Registret innehåller uppgifter om ortnamnens äldsta belägg och deras uttal samt litteraturhänvisningar. Gå till Ortnamnsregistret Länk till annan webbplats.

Sveriges medeltida personnamn

Förnamnsregistret Sveriges medeltida personnamn innehåller i princip alla personnamn som har bevarats från skriftliga källor från det medeltida Sverige. I det sökbara registret upptas alla lexikala förnamn i samlingarna. Dessutom är alla hittills utgivna namnartiklar återgivna – till och med namnet Iøsse. Gå till förnamnsregistret Sveriges medeltida personnamn Länk till annan webbplats.

Sägenkartan

Sägenkartan innehåller omkring 10 000 arkivuppteckningar om sägner från Sverige, Finland och Norge. Gå till Sägenkartan Länk till annan webbplats.