Fisk – ny kategori på Matkult.se

Nu har Matkult.se utökats med en helt ny kategori om fisk. Här hittar du information om fiskens roll i kosthållet, olika matfiskarter, konservering, tillagning och mycket mer. I Kokboken finns hundratals nya fiskrecept från hela landet.

Man i båt drar upp nät med fisk.

Nätfiske i Puoltjajokk år 1949. Foto: Israel Ruong (Isof, 20253).

Nu har Matkult.se utökats med en helt ny kategori om fisk. Här hittar du information om fiskens roll i kosthållet, olika matfiskarter, konservering, tillagning och mycket mer. I Kokboken finns hundratals nya fiskrecept från hela landet.

Vid sidan av spannmål och mjölkprodukter har fisk i alla tider varit basmat i Sverige. I den nya kategorin Fisk och andra vattenlevande djur Länk till annan webbplats. tittar vi närmare på fiskens roll i den traditionella matkulturen i Sverige. Vi tar också upp andra vattenlevande djur som kräftor och säl. Som vanligt är det röster från arkivet som vägleder oss och berättar om fisk och fiske, konservering och tillagning.

Mer än sill, lax och torsk

Sill/strömming har varit den fisk som historiskt haft störst betydelse i kosthållet, särskilt i saltad form. Men även många andra arter har använts som matfiskar, och ett trettiotal av dem kan du lära dig mer om i avsnittet Olika fiskarter Länk till annan webbplats..

Fisken har tillagats på olika sätt, och den fisk som inte åts direkt konserverades. De vanligaste sätten att konservera fisk var genom att salta, syra eller torka fisken. Läs mer i avsnittet Konservering och tillagning Länk till annan webbplats..

Nytta eller nöje

Metoderna för fiske har varierat stort i tid och rum och beroende på vilka fiskar som har fångats. Synen på fiske har också varierat, beroende på vilka andra möjligheter som funnits till matförsörjning – i vissa områden har fiske setts mest som nöje . Det här kan du läsa mer om i avsnittet Fiske – metoder och redskap Länk till annan webbplats..

Fiskrecept från förr

Matkults kokbok har utökats med hundratals nya fiskrecept från arkivet. Vad sägs till exempel om fiskpudding från Tösse, färsk strömming med sås och potatis från Gällivare, inlagd sill från Döderhult, kryddsill från Marstrand, spickesill med gräslök från Amnehärad, stufvade abborrar från Mora eller ugnstekt gädda från Ljusterö? Alla fiskrecept i Kokboken hittar du här. Länk till annan webbplats.

Renässans för surfisken?

Surströmming har nyligen lagts till på förteckningen Levande traditioner som samlar exempel på immateriella kulturarv i Sverige. Intresset för den fermenterade fisken verkar öka, och kanske är det dags att återuppliva andra surfiskar från äldre tiders mattraditioner? Etnologen Åsa Holmgren, som arbetar med innehållet på Matkult.se, lyfter surmörten som ett exempel i sitt blogginlägg Renässans för sura fiskar Länk till annan webbplats..

Om Matkult.se

Isofs webbplats Matkult.se Länk till annan webbplats. är en kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige. Här hittar du arkivmaterial från hela Sverige och en omfattande kunskapsdel med information om exempelvis kosthåll, olika råvaror, matlagning och maträtter genom tiderna. I den digitala kokboken finns tusentals äldre recept från våra arkiv.